asthe 1Πριν από μερικές μέρες ενημερώθηκα για πληροφορίες που έχουν κοινοποιηθεί στο Περιφερειακό γραφείο του ΕΚΑΒ Τρίπολης για αποκλεισμό από την διαδικασία κατανομής ασθενοφόρων από τη δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος, τόσο της Αρκαδίας όσο και των υπολοίπων τριών Περιφερειακών Ενοτήτων της Πελοποννήσου, για τις οποίες είναι αρμόδιο.

Με επιστολή μου στον Υπουργό Υγείας Ανδρέα Ξάνθο εξέφρασα την κατάπληξη μου για την κυβερνητική αυτή απόφαση να χρησιμοποιηθεί η Δωρεά του Ιδρύματος Σταυρού Νιάρχου με πολιτικούς όρους αποκλεισμού, τόσο της Αρκαδίας όσο και της Περιφέρειας Πελοποννήσου και τον κάλεσα να ανατρέψει αυτή την απόφαση που είναι προσβλητική για το λαό της Αρκαδίας και επικίνδυνη για την παροχή δημόσιας υγείας και πρόνοιας στους Αρκάδες που τόσα υπομένουν στα ορεινά χωριά που απειλούνται με ερήμωση.

Σημείωσα ακόμα στην επιστολή μου ότι η επιλογή αυτή είναι εκδικητική απέναντι στο Πελοποννήσιους να αποκλείονται δηλαδή από τη δωρεά του ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος, που φέρει το όνομα ενός συμπατριώτη μας. Ιδιαίτερα δε όταν πληροφορούμαστε ότι άλλες Περιφέρειες λαμβάνουν αυξημένο αριθμό ασθενοφόρων από την κατανομή αυτή, αφήνοντας υπόνοιες για πολιτική συναλλαγή.

Υπογράμμισα ακόμα προς τον Υπουργό Υγείας ότι η ΠΕ Αρκαδίας είναι η πιο δύσβατη περιοχή της Περιφέρειας Πελοποννήσου. Το 62,56% είναι ορεινή, το 28,62% ημιορεινή και μόλις το 8,82% πεδινή, ενώ το εσωτερικό οδικό δίκτυο της είναι δύσβατο και ιδιαίτερα εκτεταμένο με εξαιρετικά προβλήματα κατά τη διάρκεια του χειμώνα. Ο στόλος του ΕΚΑΒ στην Αρκαδία είναι πεπαλαιωμένος και χωρίς τον αναγκαίο μηχανολογικό εξοπλισμό (4x4) για να αντεπεξέρχονται στις χειμερινές συνθήκες στους ορεινούς όγκους που κινούνται, πέραν των δύο ασθενοφόρων που εξασφάλισε η Περιφέρεια Πελοποννήσου μέσω ΕΣΠΑ.

Το Περιφερειακό γραφείο ΕΚΑΒ Τρίπολης έχει ζητήσει 12 ασθενοφόρα για Αρκαδία, Λακωνία, Αργολίδα και Μεσσηνία και πιο συγκεκριμένα τα δύο ασθενοφόρα με κίνηση στους τέσσερις τροχούς για τις ορεινές περιοχές της Αρκαδίας, την στιγμή που πληροφορούμαστε ότι στην κατανομή δεν θα πάρει κανένα.

Με κατάπληξη λοιπόν διάβασα, στην κατά τα άλλα ευγενική επιστολή του προέδρου του ΕΚΑΒ Κωνσταντίνου Καρακατσιανόπουλου, την παραδοχή του σχεδιασμού αυτού με τον οποίο έχει επιλεγεί να «τιμωρηθούν» οι Περιφέρειες που είχαν την πρόνοια να αποκτήσουν ασθενοφόρα μέσω των Ευρωπαϊκών τους προϋπολογισμών του ΕΣΠΑ.

Ακόμα δε περισσότερο κατάπληξη μου προξένησε το γεγονός ότι ο πρόεδρος του ΕΚΑΒ παραδέχεται ότι κατανομή θα «επιβραβεύσει» τις Περιφέρειες που δεν προέβησαν όταν έπρεπε στις αναγκαίες ενέργειες προμήθειας ασθενοφόρων αναφέροντας ως στοιχείο επικινδυνότητας την πληθυσμιακή τους υπεροχή απέναντι στην Αρκαδία.

Είναι ξεκάθαρο ότι ο πρόεδρος του ΕΚΑΒ και η ηγεσία του Υπουργείου Υγείας αγνοούν την Συνθήκη της Λισαβώνας υπό την οποία οφείλει η κυβέρνηση να προβαίνει στους σχεδιασμούς της έξω από μικροπολιτικά συμφέροντα και συναλλαγές.

Θα έπρεπε να γνωρίζει τόσο το Υπουργείο Υγείας όσο και το ΕΚΑΒ ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση, αποσκοπώντας στην προώθηση της γενικής αρμονικής της ανάπτυξης, ενισχύει την οικονομική, κοινωνική και εδαφική της συνοχή. Η ΕΕ στοχεύει κυρίως στη μείωση των ανισοτήτων μεταξύ των επιπέδων ανάπτυξης των διαφόρων περιοχών. Από τις περιοχές αυτές ιδιαίτερη προσοχή δίδεται στις αγροτικές ζώνες, τις περιοχές που πλήττονται από τη βιομηχανική μετάβαση και τις περιοχές που πάσχουν από σοβαρά και μόνιμα φυσικά ή δημογραφικά

προβλήματα, όπως οι περιφέρειες με πολύ χαμηλή πυκνότητα πληθυσμού, οι νησιωτικές, οι διασυνοριακές και οι ορεινές περιοχές. (Νομική Βάση: Άρθρα 174 έως 178 της Συνθήκης για τη Λειτουργία της Ευρωπαϊκής Ένωσης)

Ζητώ λοιπόν εκ νέου την άμεση παρέμβαση του Υπουργού Υγείας Ανδρέα Ξάνθου στην αποκατάσταση της αδικίας πριν τις όποιες ανακοινώσεις για την κατανομή των ασθενοφόρων της δωρεάς του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος. Ζητώ από τον Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου Υγείας Γιάννη Μπασκόζο που είναι και Αρκάς να μεριμνήσει για τους συμπατριώτες μας ώστε η κατανομή της Δωρεάς του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος να γίνει αναλογικά και με κριτήρια οικονομικής, κοινωνικής και εδαφικής συνοχής για όλες τις Περιφέρειες χωρίς τις πολιτικές αποκλεισμού με τις οποίες κινείται η κυβέρνηση.

--
mail. Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
site. http://evitatouli.gr/

Fb. www.facebook.com/EviTatouli
Τwitter. @ETatouli
YouTube. Evi Tatouli
Instagram. evitatouli

Αφήστε τα σχόλια σας

Δημοσίευσε ένα σχόλιο σαν επισκέπτης

0
  • Δεν βρέθηκαν σχόλια
Κατηγορία: