omilia olomeleiaΚώστας Βλάσης: «ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ ξεπουλάνε τη ΔΕΗ και καθιστούν αβέβαιη τη βιωσιμότητά της. Η ΝΔ κι εγώ προσωπικά δε συναινούμε στο έγκλημα κατά της ΔΕΗ!»

Καταπέλτης προς την Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και τον Υπουργό Περιβάλλοντος & Ενέργειας, κ. Γ. Σταθάκη, ήταν ο βουλευτής Αρκαδίας Ν.Δ. Κώστας Βλάσης κατά τη συζήτηση του Σχεδίου Νόμου «Διαρθρωτικά μέτρα για την πρόσβαση στο λιγνίτη και το περαιτέρω άνοιγμα της χονδρεμπορικής αγοράς ηλεκτρισμού», που πραγματεύεται την πώληση των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ.

Όπως δήλωσε ο κ. Βλάσης: «Εγώ προσωπικά και η Νέα Δημοκρατία καταψηφίζουμε αυτό το νομοσχέδιο έκτρωμα από το οποίο ζημιώνεται η Μεγαλόπολη, η Αρκαδία και ολόκληρη η χώρα. Η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ εδώ και 3 χρόνια δεν έκανε τίποτα για τη ΔΕΗ καταφέρνοντας να τη φέρει στο χείλος του γκρεμού, εκτινάσσοντας τις ληξιπρόθεσμες απαιτήσεις της ΔΕΗ από το 1 δισ. ευρώ το καλοκαίρι του 2014 στα περίπου 3 δισ. σήμερα και «γκρεμίζοντας» τη χρηματιστηριακή της αξία κατά 80% από 2,5 δισ. ευρώ το 2014, σε 0,6 δισ. ευρώ σήμερα. Με το συγκεκριμένο Σ/Ν της δίνουν τη χαριστική βολή! Υψώνουν Θερμοπύλες, τις οποίες στη συνέχεια παραδίδουν αμαχητί δυναμιτίζοντας το μέλλον των παιδιών μας! Σ’ αυτή την ανευθυνότητα η ΝΔ απαντά με με συγκεκριμένο σχέδιο ελπίδας και ανάπτυξης. Όχι μόνο για τη ΔΕΗ, αλλά για την πατρίδα!»

Ο κ. Βλάσης έκανε ιδιαίτερη αναφορά στις «καταπατημένες κόκκινες γραμμές» και τις ψευδείς υποσχέσεις του Πρωθυπουργού κ. Α. Τσίπρα που χαρακτήριζε «εθνικό έγκλημα» το σχέδιο της ΝΔ για τη Μικρή ΔΕΗ, το οποίο δεν περιελάμβανε την πώληση λιγνιτικών μονάδων στη Μεγαλόπολη.

Στη συνέχεια αποδόμησε πλήρως την κυβερνητική επιχειρηματολογία ασκώντας σκληρή κριτική επί του Σ/Ν που, όπως τόνισε, ξεπουλάει την περιουσία της ΔΕΗ και καθιστά αβέβαιη τη βιωσιμότητά της.

Συγκεκριμένα, όπως τόνισε ο κ. Βλάσης, με το εν λόγω Σ/Ν η Κυβέρνηση:

-          Δεν λύνει το πρόβλημα ανταγωνισμού - αφού δεν πουλά πελατολόγιο και συντηρεί την υποχρέωση για μείωση κατά 40% του τζίρου της εταιρείας.

-          Παραβιάζει τις αρχές ανταγωνισμού και χειραγωγεί την αγορά περιορίζοντας τη λειτουργία της πιο σύγχρονης μονάδας παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από φυσικό αέριο της ΔΕΗ στη Μεγαλόπολη κατά 40% (από τα 811MW στα 500MW - όταν το ουσιαστικό κέρδος της μονάδας ξεκινά όταν παράγει πάνω από 500MW!!), για να ωφεληθούν οι μονάδες που πωλούνται και ο ιδιώτης αγοραστής.

-          Ξεπουλάει χωρίς ουσιαστική αποτίμηση τις πλέον κερδοφόρες και παραγωγικές λιγνιτικές μονάδες της ΔΕΗ, τις μονάδες με το χαμηλότερο κόστος λειτουργίας.

-          Ξεπουλάει 2 μονάδες στη Μεγαλόπολη και 1 στη Μελίτη καθώς και μία άδεια παραγωγής στη Μελίτη μαζί με τις εγκαταστάσεις, τον μηχανολογικό εξοπλισμό και τα δικαιώματα εκμετάλλευσης από ορυχεία.

-          Πριμοδοτεί τους ιδιώτες αγοραστές αφού μειώνει το προσωπικό των μονάδων και φορτώνει τις δανειακές συμβάσεις που τις συνοδεύουν στη ΔΕΗ.

-          Υποκρύπτει ένα σοβαρό πρόβλημα αναφορικά με την υδροηλεκτρική ενέργεια, που σύμφωνα με πληροφορίες συζητήθηκε από τους θεσμούς και προτάθηκε η συνέχιση των ΝΟΜΕ, και μετά την πώληση των λιγνιτικών μονάδων, που θα στηρίζονται και σε υδροηλεκτρική ενέργεια, πράγμα που θα ζημιώσει αφάνταστα τη ΔΕΗ.

-          Δεν διασφαλίζει το μέλλον των εργαζομένων, ούτε αυτών που θα μεταφερθούν στις εταιρείες, ούτε εκείνων που θα ανήκουν στη ΔΕΗ.

-          Δεν ξεκαθαρίζει το καθεστώς των εργασιακών σχέσεων.

-          Δεν κάνει καμία πρόβλεψη για τη μεταλιγνιτική αξιοποίηση των περιοχών.

-          Δεν θα μειώσει το τιμολόγιο ηλεκτρικού ρεύματος της ΔΕΗ, αλλά αναμένεται να οδηγήσει στην αύξηση των τιμών, επιβαρύνοντας κι άλλο τα νοικοκυριά.

Αφήστε τα σχόλια σας

Δημοσίευσε ένα σχόλιο σαν επισκέπτης

0
  • Δεν βρέθηκαν σχόλια
Κατηγορία: