dromos 2Κοφεύει το κράτος
Να ενεργοποιηθούν οι βουλευτές του νομού μας

Η Ελληνική γραφειοκρατία δεν χρειάζεται συστάσεις. Όλοι, άλλος λιγότερο και άλλος περισσότερο, έχουμε πέσει θύματά της. Για διάφορες υποθέσεις ο Έλληνας χρειάζεται να πηγαίνει από υπηρεσία σε υπηρεσία, να συγκεντρώνει, σε εποχή μάλιστα που οι υπολογιστές δεν αποτελούν πολυτέλεια, αναρίθμητα χαρτιά και πολλές φορές αναγκάζεται να εμπλέξει και τη Δικαιοσύνη, θεωρώντας πως έτσι, ίσως βρει πιο γρήγορα το δίκιο του.
Και αυτά συμβαίνουν ακόμα και σε απλές υποθέσεις. Φανταστείτε τι συμβαίνει με υποθέσεις πιο σοβαρές και όταν υπάρχει και οικονομικό θέμα στην μέση και το Κράτος καλείται να πληρώσει πολίτες... Εκεί η γραφειοκρατία και οι καθυστερήσεις απλώνουν τα πλοκάμια τους και τυλίγουν τους πολίτες που αν ξεφύγουν μετά από χρόνια θα είναι το όγδοο θαύμα.


Και μην νομίζετε ότι υπερβάλλουμε. Και θα μάθετε παρακάτω στο άρθρο μας προς τι ο ανωτέρω πρόλογος. Και μην νομίσετε πως ως αρθρογράφοι του εν λόγω κειμένου δεν ταλαιπωρηθήκαμε για να βρούμε το «μίτο της Αριάδνης», μία άκρη στην υπόθεση. Αλλά και πάλι δεν καταφέραμε πολλά, αφού μας έστελναν από τον «Άννα στον Καΐαφα» και τούμπαλιν.

Απαλλοτριώσεις για τη διάνοιξη τμήματος της σήραγγας Καλογερικού-είσοδος σήραγγας Ραψομμάτη

Η έρευνά μας αφορά στο θέμα των αναγκαστικών απαλλοτριώσεων για λόγους δημοσίας ωφελείας που πραγματοποιήθηκαν για τη διάνοιξη τμήματος της Σήραγγας Καλογερικού-Είσοδος σήραγγας Ραψομμάτη στο νέο αυτοκινητόδρομο Τρίπολη-Καλαμάτα.
Απαλλοτριώσεις, που αν και ο δρόμος έχει δοθεί κανονικά στην κυκλοφορία, χρονοτριβούν από το 2006 – αισίως δέκα (10) χρόνια, και από ότι φαίνεται θα πάμε ακόμα περισσότερο.
Η υπόθεση δεν αφορά έναν και δύο πολίτες, αλλά το λιγότερο 500 συμπατριώτες μας, από την περιοχή του τέως Δήμου Βαλτετσίου- νυν Δημοτική Ενότητα Βαλτετσίου του Δήμου Τρίπολης. Όσο για τα χρήματα οι αρχικοί υπολογισμοί έκαναν λόγο για 1500-2000 ευρώ ανά στρέμμα –Δηλαδή στην καλύτερη των περιπτώσεων κάποιος πολίτης, που έχει δώσει στο Κράτος για τη διάνοιξη των εν λόγω σηράγγων έκτασή του, να λάβει ποσό περί τις 8-10 χιλιάδες ευρώ. Οι περισσότεροι πάντως δεν έχουν να λάβουν πολύ μεγάλα ποσά.

Από τον Άννα στον Καΐαφα
Και ενώ λοιπόν η υπόθεση είναι από το 2006 τα χρήματα για τις απαλλοτριωθείσες εκτάσεις δεν έχουν δοθεί ενώ και τα Δικαστήρια στα οποία προσέφυγαν πολίτες δεν έχουν εκδικάσει την υπόθεση. Μία πρώτη προσπάθεια που έγινε το 2014 στο Μονομελές Πρωτοδικείο Τρίπολης δεν είχε αίσιο τέλος και η υπόθεση πήρε αναβολή λόγω του ότι εκκρεμεί η έκθεση ανεξάρτητου πιστοποιητή.
Ένας ανεξάρτητος πιστοποιητής, που δεν ήταν δυνατόν να κάνει την απαιτούμενη έκθεση, όχι γιατί δεν είχε το χρόνο ή τη διάθεση, αλλά πολύ απλά, γιατί, σύμφωνα με την έρευνα της Εφημερίδας «Αρκαδικοί Ορίζοντες» δεν έχει υπάρξει καμία κίνηση για ορισμό του. Όπου και αν απευθυνθήκαμε δεν μάθαμε το όνομα κάποιου μεμονωμένου πιστοποιητή ή κάποιας εταιρείας που ασχολείται με αντίστοιχες δουλειές και κάνει ανάλογες εκθέσεις. Έτσι λοιπόν, εύκολα συμπεραίνει κανείς, πως αν δεν προχωρήσει η διαδικασία ορισμού του ανεξάρτητου πιστοποιητή δεν πρόκειται να προχωρήσει και η υπόθεση για την καταβολή, επιτέλους, των αποζημιώσεων στους δικαιούχους.
Και ήδη έχουν περάσει δύο χρόνια και το Μονομελές Πρωτοδικείο Τρίπολης δεν μπορεί να εκδικάσει εκ νέου την υπόθεση και οι ενδιαφερόμενοι, σε πολλές περιπτώσεις μάλιστα είναι κληρονόμοι, αφού οι αρχικοί δικαιούχοι απεβίωσαν, και παραμένουν στο «ακουστικό τους».

Και για να καταλάβετε αυτό που γράψαμε αρχικά στον πρόλογό μας, όταν αναζητήσαμε στοιχεία για την έκθεση ,μας προέτρεψαν να μιλήσουμε με τον προϊστάμενο του τμήματος της Διεύθυνσης Οδικών Υποδομών. Ούτε εκεί όμως μπορέσαμε να βγάλουμε κάποια άκρη και μας συμβούλεψαν να απευθυνθούμε στη Διεύθυνση Απαλλοτριώσεων και Τοπογραφήσεων, εκεί που απευθυνθήκαμε αρχικά. Αλλά και πάλι δεν μάθαμε κάτι χειροπιαστό και στοιχεία για το χρόνο που μπορεί να πάρει η υπόθεση για να ολοκληρωθεί και να δοθούν οι αποζημιώσεις.
Μία καθυστέρηση που μπορεί να είναι και σκόπιμη, ώστε να μειωθεί το ποσό ανά στρέμμα με δεδομένο ότι μπορεί να «πατήσουν» από πλευράς Δημοσίου και στην οικονομική κρίση που περνά η χώρα.

Η ιστοσελίδα μας μας φέρνει στο φως το θέμα με σκοπό να κινητοποιήσει τόσο τους Βουλευτές μας, ώστε να φέρουν την υπόθεση στη Βουλή, μήπως και δοθούν πιο συγκεκριμένα στοιχεία, όσο και την Περιφέρεια Πελοποννήσου και το Δήμο Τρίπολης, οι οποίοι οφείλουν να αναζητήσουν στοιχεία για το ζήτημα και να πιέσουν να λυθεί σύντομα και δικαστικά η υπόθεση και να αποζημιωθούν οι δικαιούχοι.

 

Δημήτρης Γιαννακούρας

Αφήστε τα σχόλια σας

Δημοσίευσε ένα σχόλιο σαν επισκέπτης

0
  • Δεν βρέθηκαν σχόλια