pepper red HOT 1Η φρέσκια ωμή γλυκιά πιπεριά, ανεξαρτήτως χρώματος δίνει εξαιρετικά αρώματα, χρώματα στο ελληνικό τραπέζι ειδικά το καλοκαίρι που είναι και στην καλύτερη εποχή της..
Η μεγάλη γλυκιά πιπεριά μάς ήρθε από το Μεξικό (Capsicum annuum). Αυτή καλλιεργείται και καταναλώνεται κατά κόρον στην Ελλάδα..

Ανήκει στην ίδια οικογένεια με την τομάτα, τη μελιτζάνα και την πατάτα (σολανώδη). Το χρώμα της μπορεί να είναι κόκκινο, πράσινο, πορτοκαλί, κίτρινο. Η κόκκινη γλυκιά πιπεριά Φλωρίνης δεν έχει το σχήμα της καμπάνας, αλλά το σχήμα κέρατου.
Η γλυκιά πιπεριά αποτελεί εξαιρετική πηγή βιταμίνης C, προσφέροντας πολύ υψηλότερη ποσότητα από το πορτοκάλι. Επίσης, περιέχει άφθονη καροτίνη, γι' αυτό η πιπεριά θεωρείται ένα ισχυρά αντιοξειδωτικό τρόφιμο. Οι πιπεριές αποτελούν πολύ καλή πηγή καλίου, μαγγανίου και συμπλέγματος βιταμινών Β. Στις πιπεριές βρίσκουμε λουτεΐνη, ζεαξανθίνη, κρυπτοξανθίνη, φλαβονοειδή που βοηθούν στην προστασία του οργανισμού από τις ζημιογόνες επιπτώσεις των ελευθέρων ριζών που παράγονται κατά τη διάρκεια του στρες, χρόνιων παθήσεων.
Το χαρακτηριστικό της γλυκιάς πιπεριάς είναι ότι δεν περιλαμβάνεται στα συστατικά της η καψαϊκίνη, η καυτερή ουσία που χαρακτηρίζει τις καυτερές πιπεριές. Η καψαϊκίνη είναι μια αλκαλοειδής ένωση η οποία δίνει τον έντονο πικάντικο χαρακτήρα. Εργαστηριακές μελέτες δείχνουν ότι η καψαϊκίνη έχει αντιβακτηριακές, αντικαρκινικές, αναλγητικές και αντιδιαβητικές ιδιότητες. Έχει διαπιστωθεί, επίσης, ότι ,μειώνει τα επίπεδα της LDL χοληστερόλης σε παχύσαρκα άτομα.

Αρκετές ποικιλίες πιπεριάς καλλιεργούνται σε όλο τον κόσμο. Το τσίλι προέρχεται από την Κεντρ. Αμερική, είναι το κύριο μπαχαρικό στη μεξικάνικη κουζίνα. Τώρα καλλιεργείται ευρέως σε πολλά μέρη του κόσμου με μεγάλο εμπορικό ενδιαφέρον. Τσίλι καλλιεργείται, πλέον, και στην Ελλάδα με ιδιαίτερη επιτυχία.. Υπάρχει μεταβλητότητα στο μέγεθος, το σχήμα, το χρώμα, την πικάντικη γεύση ανάλογα με την ποικιλία.
Η «καυστικότητα» τσίλι μετριέται σε "μονάδες θερμότητας Scoville" (SHU). Στην κλίμακα Scoville, μια γλυκιά πιπεριά έχει σκορ 0, μια πιπεριά jalapeño έχει σκορ 2.500-4.000 μονάδες, ενώ ένα μεξικάνικο habaneros έχει 200.000- 500.000 μονάδες.

Προσοχή οι πιπεριές τσίλι επειδή περιέχουν καψαϊκίνη δίνουν έντονη πικάντικη γεύση, έτσι όταν τρώγονται προκαλούν σοβαρό ερεθισμό και 'κάψιμο' στο στόμα, τη γλώσσα και το λαιμό. Η αντίληψη του 'καυτού' γίνεται από τις ελεύθερες νευρικές απολήξεις (βλεννογόνο). Τρώγοντας κρύο γιαούρτι βοηθάτε στη μείωση του 'καψίματος' και της επαφής του τσίλι με τα τοιχώματα του στομάχου.
Επίσης, πρέπει να τονιστεί ότι το τσίλι μπορεί να επιδεινώσει την υπάρχουσα γαστρο-οισοφαγική παλινδρόμηση.

ΣΥΣΤΑΣΗ ΠΙΠΕΡΙΑΣ/ 100ΓΡ:
ΘΕΡΜΙΔΕΣ:32 KCAL
ΥΔΑΤ/ΚΕΣ:6,4ΓΡ
ΚΑΡΟΤΙΝΗ:3840MG
ΒΙΤΑΜΙΝΗ C:140 MG

ΠΗΓΗ:
-"ΠΙΝΑΚΕΣ ΣΥΝΘΕΣΗΣ ΤΡΟΦΙΜΩΝ", Α. ΤΡΙΧΟΠΟΥΛΟΥ

ΝΑ ΛΕΙΠΑΝ ΤΑ ΠΙΠΕΡΙΑ ΜΟΥ ΝΑ ΙΔΩ ΤΙΣ ΜΑΓΕΡΙΕΣ ΣΟΥ

Δείτε και ακούστε το παραδοσιακό «ανέβηκα στην πιπεριά», εμπλουτισμένο με πληροφορίες διατροφικές:
https://www.youtube.com/watch?v=P6yQh146L_0

 

ΔΗΜΗΤΡΗΣ Π. ΜΠΕΡΤΖΕΛΕΤΟΣ
Κλινικός Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, MSc
Γρηγορίου Ε' 29, Τρίπολη
τηλ: 2710 232364
e-mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
site: www.bertzeletos.gr
blog:nutripolitics.blogspot.gr

Αφήστε τα σχόλια σας

Δημοσίευσε ένα σχόλιο σαν επισκέπτης

0
  • Δεν βρέθηκαν σχόλια
Κατηγορία: