monopatiΤο Σάββατο 1η Οκτωβρίου του 2016 το πρωί μια ομάδα εθελοντών από το χωριό Σαρακίνι Ηραίας σε συνεργασία με τον Όμιλο της «Γκούρας» και με επικεφαλής τον κ Γιάννη Λαγό, συντονιστή της ομάδας των εθελοντών του μονοπατιού, που είχε και την ιδέα της πιστοποίησης, ξεκίνησαν για να πραγματοποιήσουν τη διάνοιξη του παλιού μονοπατιού στη θέση Κεφακαμίνι κοντά στο χωριό Σαρακίνι. Πρόκειται για ένα τμήμα του μονοπατιού που ξεκίναγε από την Δημητσάνα και έφθανε μέχρι την Αρχαία Ολυμπία .Η δουλειά τους έγινε πιο εύκολη γιατί ο Δημήτρης Μαρκόπουλος, πρόεδρος του Συλλόγου Σαρακιναίων και μέλος του Ομίλου « Η Γκούρα» είχε σηματοδοτήσει την περιοχή με βάση πληροφορίες που είχε από τους μεγαλύτερους σε ηλικία κατοίκους του χωριού.

Το μονοπάτι πλαισιώνεται από αιωνόβια δένδρα και το περισσότερο μέρος είναι χτισμένο με πέτρινες μάντρες και από τις δύο πλευρές. Εδώ η φύση έχει δουλέψει ώστε να δημιουργήσει στο περισσότερο μήκος σκιά και αυτό έχει ως αποτέλεσμα το μονοπάτι να μπορεί να περπατηθεί ακόμα και τις μεσημεριανές ώρες του καλοκαιριού, σπάνιο φαινόμενο, το οποίο μπορούμε να εκμεταλλευτούμε. Ο Γιάννης Λαγός τόνισε ότι αυτό είναι ένα σημαντικό πλεονέκτημα που το διαθέτουν λίγα μονοπάτια, με μικρό βαθμό δυσκολίας που δίνει τη δυνατότητα να περπατηθεί ακόμη και από μικρά παιδιά. Ανέφερε επίσης ότι θα αποτελέσει πόλο έλξης πολλών επισκεπτών που επιθυμούν να περπατήσουν απερίσπαστοι στη φύση και να απολαύσουν τη γαλήνη και την ομορφιά της . Μπορεί να προσελκύσει άτομα ανώτερης κοινωνικής τάξης και μορφωτικού επιπέδου από όλο τον κόσμο που επιθυμούν να ξεφύγουν από τη γκρίζα μονοτονία των μεγαλουπόλεων, κάτι που γίνεται ήδη στο δίκτυο μονοπατιών «Menalon trail» το οποίο επισκέπτονται σημαντικά πρόσωπα πολλές φορές ινκόγκνιτο. Τα μονοπάτια αυτά βοηθούν στην τουριστική ανάπτυξης του Δήμου Γορτυνίας.
Το επόμενο βήμα είναι να συνεχίσουν και να ολοκληρώσουν την προσπάθεια οι Σύλλογοι και οι επαγγελματίες των Λουτρών, του Αγ’ Ιωάννη, του Πυρρή και της Τριποταμιάς. Στη συνέχεια αφού ανοιχτεί καθαριστεί, θα χαρτογραφηθεί και σηματοδοτηθεί, ώστε να πάρει πιστοποίηση Leading Quality trails και να ενταχθεί στο ευρωπαϊκό δίκτυο μονοπατιών. Ως γνωστόν τα Λουτρά διαθέτουν την υποδομή για σίτιση και φιλοξενία και θα ωφεληθούν άμεσα. Καλό είναι να συνεργαστούν άμεσα Σύλλογοι και φορείς για ένα καλύτερο και πιο σύντομο αποτέλεσμα. «Οι καιροί ου μενετοί» .
Για το Δ.Σ η γραμματέας
Νούλη Μητροπούλου- Λιακοπούλου

Αφήστε τα σχόλια σας

Δημοσίευσε ένα σχόλιο σαν επισκέπτης

0
  • Δεν βρέθηκαν σχόλια
Κατηγορία: