alosi ekdilosiΠαρουσιάστηκε την Κυριακή 27 Νοεμβρίου σε μία γεμάτη από κόσμο αίθουσα στο Πνευματικό Κέντρο Τρίπολης  το δραματοποιημένο ντοκυμαντέρ με τίτλο «Άλωση», σε σκηνοθεσία Σωτήρη Λαμπρόπουλου το οποίο  αναφέρεται στην απελευθέρωση της Τριπολιτσάς.
 Τη βραδιά έκλεισαν με χορούς τα μέλη του Λυκείου Ελληνίδων Τρίπολης, του Χορευτικού Ομίλου Τρίπολης και του Χορευτικού Συλλόγου «Τεγέα».Ήταν μία προσπάθεια βασισμένη στο μεράκι, στον εθελοντισμό, στη συνεργασία και σε ανθρώπους που κατάγονται αποκλειστικά από την Αρκαδία Για την πραγματοποίησή του συνεργάστηκαν φορείς, σωματεία, σύλλογοι και καλλιτεχνικές σχολές, με κοινό στόχο ένα καλό αποτέλεσμα βασισμένο στη συλλογική προσπάθεια, στην κοινή δράση και στην αγάπη για τη Τρίπολη.


Η παραγωγή και η υλοποίηση του ντοκιμαντέρ, είναι ένας θρίαμβος του εθελοντισμού και του καλλιτεχνικού δυναμικού της Τρίπολης τόνισε  σύντομο χαιρετισμό του ο Αντιπεριφερειάρχης Αρκαδίας Βαγγέλης Γιαννακούρας,ενω συνέχισε λέγοντας
"Την "Άλωση" πρέπει να την αξιοποιήσουμε και να την αναδείξουμε ως ιστορικό γεγονός, αφού είναι κοινά αποδεκτό πως έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην Απελευθέρωση του Έθνους μας από τους Τούρκους. Τόνωσε την ψυχολογία των Ελλήνων και τους έδωσε κουράγιο για την συνέχιση του αγώνα.
Συγχαρητήρια στον Γιώργο Κατραλή και σε όλους όσοι συνετέλεσαν με τον οποιοδήποτε τρόπο στην άριστη δουλειά που έγινε και περιμένουμε τη συνέχεια του έργου.
Η Περιφέρεια Πελοποννήσου-ΠΕ Αρκαδίας, όπως και σε αυτό το κομμάτι ήταν αρωγός, θα είναι και στη συνέχεια συμπαραστάτης σε ό,τι μπορεί να βοηθήσει."

Δήμαρχο Τρίπολης, Δημήτρης Παυλής μεταξύ άλλων στον χαιρετισμό του αναφέρει:

Η σημασία της Άλωσης τεράστια για όλους μας... Αποτελεί το κορυφαίο γεγονός του πρώτου έτους της εθνεγερσίας στο οποίο εν πολλοίς στηρίζεται και η μετέπειτα επιτυχής έκβαση του μεγάλου αγώνα. Ποιος μπορούσε να διανοηθεί μέχρι τότε, πως οι ρακένδυτοι υποτιμημένοι ραγιάδες, θα μπορούσαν να απελευθερώσουν την Τριπολιτσά, το τρόπαιο της παντοδυναμίας μιας ολόκληρης αυτοκρατορίας στο Μωρία....
Με μια όμως διαφορετική ματιά στην ιστορική πραγματικότητα, διαπιστώνουμε και ενισχύουμε το συμπέρασμα, πως οι πρωταγωνιστές της Άλωσης ενωμένοι για ένα κοινό σκοπό, πολέμησαν περισσότερο με την ψυχή τους παρά με τα λιγοστά μέσα μάχης που διέθεταν. Πολέμησαν για την Ελευθερία και εν τέλει για την υπεράσπιση της αξίας του Ανθρώπου.........

Η σημερινή παρουσίαση, το ντοκιμαντέρ που παρακολουθήσαμε, ντυμένο με το συμφωνικό έργου ΑΛΩΣΗ του αγαπητού Γιώργου Κατραλή, έρχεται να δώσει ακόμη μεγαλύτερη βαρύτητα στο γεγονός της Άλωσης. Όχι μόνο γιατί παρουσιάζει πραγματικά γεγονότα αλλά κυρίως γιατί αποτελεί ύμνο στη συνεργασία και στο ομαδικό πνεύμα. Γιατί η συλλογική προσπάθεια για ένα κοινό σκοπό που δεν είναι άλλος από την αγάπη για την Τρίπολη, όπως ακριβώς και οι πρωταγωνιστές της Άλωσης, οδήγησε σε ένα αποτέλεσμα που δικαιώνει και οδηγεί στην επίτευξη της εξωστρέφειας του ιστορικού γεγονότος της Άλωσης.
Το ντοκιμαντέρ Άλωση παίρνει από σήμερα μια ιδιαίτερη θέση στη προσπάθεια γνωριμίας του κοινού και της νεώτερης γενιάς με το θέμα της Άλωσης και συνδυάζοντας τον εθελοντισμό με την καλλιτεχνική ευαισθησία και ειλικρίνεια, συγκροτεί μια ολοκληρωμένη παραγωγή όχι μόνο ενός ιστορικού γεγονότος αλλά και συναισθημάτων. .......
Θα ήθελα και εγώ με τη σειρά μου να ευχαριστήσω όλους τους φορείς, τα Σωματεία και Συλλόγους της πόλης που συμμετείχαν στα γυρίσματα χωρίς δεύτερη σκέψη (Λύκειο Ελληνίδων Τριπόλεως Χορευτικός Όμιλος Τρίπολης Χορευτικός Σύλλογος Τεγέα, πολιτιστικός Σύλλογος Καλαμάτας Αγία Τριάδα ), την κ. Άννα Καραπαναγιώτου για την άμεση ανταπόκριση της στο αίτημα του Δήμου Τρίπολης για την πραγματοποίηση των γυρισμάτων στο κάστρο του Παράλιου Άστρους, το Δήμαρχο Άστρους και φίλο Παναγιώτη Μαντά για την άψογη συνεννόηση και φιλοξενία του, τους φίλους του εγχειρήματος που εθελοντικά προσέφεραν κουμπούρια και καριοφίλια από προσωπική τους συλλογή αλλά και μετέφεραν στο χώρο των γυρισμάτων με μεγάλη φροντίδα τα άλογα τους.
Να ευχαριστήσω τον σκηνοθέτη κ. Λαμπρόπουλο και την κινηματογραφική σχολή Σταυράκου, για την τη δημιουργία οπτικοακουστικού υλικού και φυσικά τον εμπνευστή του όλου εγχειρήματος τον κ. Γιώργο Κατραλή, κυρίως για την αγάπη του για την ιστορία της πόλης μας που δεν νοείται για τον ίδιο χωρίς την συνεργασία όλων μας.......

Η πόλη έχει αρχίσει να ετοιμάζεται να συναντήσει την επέτειο των 200 χρόνων από την έναρξη του αγώνα για την ελευθερία και την εθνική παλιγγενεσία, διεκδικώντας τη θέση που δικαιούται στην Ευρωπαϊκή Ιστορική συνείδηση.

 

Αφήστε τα σχόλια σας

Δημοσίευσε ένα σχόλιο σαν επισκέπτης

0
  • Δεν βρέθηκαν σχόλια
Κατηγορία: