Στο Ψυχιατρικό νοσοκομείο Τρίπολης βρέθηκε την Παρασκευή (12/09) η υφυπουργός Υγείας κ.Κωσταντίνα Παπακώστα, προκειμένου να δει τις δομές και να συνομιλήσει με τους υπηρεσιακούς παράγοντες, στο πλαίσιο της περιοδείας της σε όλη την χώρα.

cfdghethΗ κ.Παπακώστα αφού ξεναγήθηκε στον χώρο συνομίλησε με τον διοικητή του Παναρκαδικού νοσοκομείου κ.Χρόνη.

 

Αμέσως μετά πραγματοποιήθηκε σύσκεψη με γιατρούς και προσωπικό.

 

Η κ.Παπακώστα μίλησε για την επίσκεψη της στην Τρίπολη, απαντώντας παράλληλα και σε όσους υποστηρίζουν πως η ψυχιατρική μεταρρύθμιση καθυστερεί αρκετά, ενώ σχολίασε και τις διαμαρτυρίες των εργαζομένων , οι οποίοι υποστηρίζουν πως η συγχώνευση ΨΝΤ και Παναρκαδικού θα είναι καταστροφική.

 

 

Aναλυτικότερα τα όσα δήλωσε:

 

«Ούσα 3 μήνες στο Υπουργείο Υγείας, ως πολιτική ηγεσία και ως έχουσα την ευθύνη της μεταρρύθμισης , στον ευαίσθητο τομέα της ψυχικής υγείας, ρίχνω μια ματιά στις 3 δεκαετίες πίσω, όπου ξεκίνησε η ψυχιατρική μεταρρύθμιση στην Ελλάδα, σε εποχές που υπήρχαν άφθονοι ανθρώπινοι και οικονομικοί πόροι, και δεν ολοκληρώθηκε. Σήμερα, παρόλα αυτά, είμαστε σε μία θέση πιο αισιόδοξη, καθώς σύμφωνα με το σύμφωνο ΑΤΟΡ που έχουμε υπογράψει ως χώρα για το θέμα της ψυχικής υγείας, ευελπιστούμε με συγκεκριμένες ενέργειες που κάνουμε, με προγραμματισμό και οργάνωση, στο τέλος του επόμενου χρόνου να έχουμε ολοκληρώσει τη μεταρρύθμιση στον ευαίσθητο τομέα της ψυχικής υγείας. Αυτό που έχει όμως σημασία, να καταλάβει ο πολίτης, είναι αυτό τι σημαίνει για εκείνον στην καθημερινότητά του. Σημαίνει ότι θα μπορεί χωρίς κοινωνικό στίγμα, που συνόδευε κάθε περίπτωση που αφορούσε τη ψυχική υγεία, παραδείγματος χάρη, μια οικογένεια να πάρει υπηρεσίες ψυχικής υγείας, συμβουλευτική για τις σχέσεις μεταξύ της, ενοχοποιημένα. Η πεμπτουσία στη μεταρρύθμιση στην ψυχική υγεία, έχει να κάνει με τον απόλυτο σεβασμό και την απόλυτη προστασία των δικαιωμάτων των ψυχικώς πασχόντων, και γι αυτό το λόγο έχω στείλει τα δικαιώματά του σε όλες τις διοικήσεις όλων των νοσοκομείων της χώρας, και ιδιαίτερα στον τομέα της ψυχικής υγείας, έτσι ώστε, όλοι μας να τα έχουμε ως οδικό χάρτη, προστατεύοντάς τα.

Εστιάζουμε στον άνθρωπο. Όλα τα κτίρια, η στελέχωση και οι οικονομικοί πόροι, έρχονται να τον υπηρετήσουν, και όχι το ανάποδο. Υπό την έννοια αυτή, κορωνίδα στην προσπάθεια του Υπουργείου Υγείας, είναι η μεταρρύθμιση στην ψυχική υγεία καθώς είναι αμιγώς ανθρωποκεντρική μεταρρύθμιση, με επίκεντρο την προστασία των δικαιωμάτων των ψυχικώς πασχόντων.

Πάντως όπως και να χει τόσο στην Τρίπολη, όσο και στην υπόλοιπη Ελλάδ που περιοδεύω, έχω έρθει γιατί έχω στόχο εκ μέρους της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου, να δω τις δομές του συστήματος υγείας, να δούμε που έχουμε συγκριτικά πλεονεκτήματα, και σας βεβαιώνω ότι έχουμε πάρα πολλά . Θέλω να πω στον κόσμο να έχει εμπιστοσύνη στο Εθνικό Σύστημα Υγείας.


Έχουμε κενά στο προσωπικό, αυτό θα αντιμετωπιστέι με τις προσλήψεις μόνιμου προσωπικού τις οποίες ήδη από τον Ιούνιου έχουμε προκυρήξει και περιμένουμε την έγκριση από το Υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης, ώστε τα κενά όπως αποτυπώνονται από τις υγειονομικές περιφέρειες και από τους διοικητές των νοσοκομείων, να καλυφθούν".

 

ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΟ ΨΝΤ

 

"Πρέπει όλοι μας, τα κτίριά μας, τα στελέχη μας, οι επαγγελματίες υγείας, οι εργαζόμενοι και οι οικονομικοί μας πόροι, να έρθουν να υπηρετήσουν τον άνθρωπο. Η πρώτιστη μέριμνα είναι να υπηρετήσουνε τους ψυχικούς πάσχοντες. Άρα όλα τα άλλα ζητήματα, μπορούμε να τα λύσουμε σε μία βάση καλής θέλησης, προκειμένου να εξυπηρετήσουμε το πρωτεύον και υπέρτατο αγαθό που είναι ο ψυχικός πάσχων, τα δικαιώματά του, και η ανθρώπινη αξία. Τα υπόλοιπα διευθετούνται, είτε από τη Διοίκηση του νοσοκομείου, είτε με διορθωτικές παρεμβάσεις. Σε εκείνο που δεν κάνουμε εκπτώσεις και συμβιβασμούς είναι στο θέμα του ψυχικού πάσχοντα και των δικαιωμάτων του. Άρα, νομίζω ότι και οι εργαζόμενοι ταυτίζονται και όλα τα άλλα είναι παρελκόμενα και λύσεις υπάρχουν με στόχο την ωφέλεια του πολίτη".

 

Αφήστε τα σχόλια σας

Δημοσίευσε ένα σχόλιο σαν επισκέπτης

0
  • Δεν βρέθηκαν σχόλια
Κατηγορία: