XARAKOMA«Πολιτικά Χαρακώματα»
Tου Θεοχάρη Γιαννακούρα

• Οι Ευρωεκλογές της 25/5/2014 δημιούργησαν ένα καινούριο πολιτικό σκηνικό, τόσο στην Ελλάδα, όσο και στην Ευρώπη. Οι νέοι συσχετισμοί δυνάμεων στο Στρασβούργο και στις Βρυξέλλες επηρεάστηκαν από το ασταθές και «μπερδεμένο» εκλογικό σώμα των Ευρωπαίων πολιτών, αποτέλεσμα της οικονομικής και κοινωνικής κρίσης στην Ε.Ε. τα τελευταία χρόνια.

• Δυστυχώς, το αποτέλεσμα της κάλπης έδωσε δυναμική σε κόμματα λαϊκίστικα, ευρωσκεπτιστικά, με ακροδεξιές-αντιευρωπαϊκές αντιλήψεις, και έτσι επισφραγίστηκε εκλογικά η πολιτική συντηρητικοποίηση που επικρατεί στην Ευρώπη τα τελευταία χρόνια. Πρόκειται για κόμματα που επενδύουν στον φόβο για το διαφορετικό, είτε αυτό μεταφράζεται σε διαφορετική θρησκεία ή χρώμα δέρματος, είτε σε πιο δημοκρατικές και ελευθεριακές ιδέες, τις οποίες προβάλλουν ως εχθρικές και υποκεινούμενες από αόρατα συνομωσιολογικά συμφέροντα, χρησιμοποιώντας ακραίες εθνικιστικές ρητορείες και πρακτικές.

• Κορωνίδα στην ιδεολογία του φόβου που χρησιμοποιούν αυτά τα κόμματα, αποτελεί μια αντιμεταναστευτική ρητορεία, η οποία χρησιμεύει στην ενοχοποίηση των μεταναστών - στα μάτια των οπαδών τους - για οτιδήποτε άσχημο συμβαίνει στην καθημερινότητα τους. Είναι σύνηθες σε τέτοιες «ιδεολογίες» να βρίσκει τον φταίχτη των δεινών, όχι στο πραγματικό αίτιο που τα δημιουργεί (στις μέρες μας η οικονομική κρίση, καθώς και το πολιτικό-ιδεολογικό υπόβραθρο που την δημιούργησε), αλλά στις πιο ευάλωτες ομάδες της κοινωνίας (χαρακτηριστικό παράδειγμα η Γερμανία του μεσοπολέμου όπου «κατηγορούμενοι» θεωρήθηκαν οι Εβραίοι, οι κομμουνιστές κτλ). Το ιδεολογικό πακέτο του φόβου συμπληρώνεται με την «μουσουλμανική απειλή», την ομοφοβία, τον αντισημιτισμό, τον αντικομμουνισμό, την εύρεση «προδοτών» και καταλήγει στην γενικευμένη φοβία και εναντίωση προς οτιδήποτε είναι διαφορετικό, κατηγορώντας ακόμα και τους δημοκρατικούς θεσμούς ως υπαίτιους.

• Την πιο μεγάλη επιτυχία απο τα κόμματα αυτά πέτυχαν: το Γαλλικό εθνικιστικό «Front National – Εθνικό Μέτωπο» της Jean-Marie Lepen παίρνοντας την πρώτη θέση με 24,8% (από την 6η θέση και 6,3% το 2009), το Αγγλικό αντιευρωπαϊκό «UKIP» του λαϊκιστή-ρατσιστή Nigel Farage, με 1η θέση και 27,5% (από 16,5% το 2009), το Δανέζικο εθνικιστικό ευρωσκεπτιστικό Dansk Folkeparti, με 1η θέση και 26,5% (από 4ο και 15,3% το 2009), το Ουγγρικό νεοναζιστικό Jobbik, 2η θέση με 14,7% και βέβαια το δικό μας νεοναζιστικό κόμμα της ΧΑ, όπου πήρε την 3η θέση με 8,9%, από 0,46% το 2009!

• Μάλιστα, το αποτέλεσμα αυτό της νεοναζιστικής εγκληματικής οργάνωσης της ΧΑ, φαίνεται να ήταν τελείως αδιάφορο για τον πρωθυπουργό της χώρας Αντώνη Σαμαρά, καθώς στο τηλεοπτικό του μήνυμα για τα αποτελέσματα των εκλογών δεν προέβει σε καμία αναφορά! Αντίθετα, ανέφερε πόσο χαρούμενος και ευχαριστημένος ήταν με το εκλογικό αποτέλεσμα των δυο κομμάτων της κυβέρνησης που ηγείται – μάλλον δεν παρατήρησε την πτωση κατά 7% της ΝΔ και 4% του ΠΑΣΟΚ-Ελιάς από τις εκλογές του Ιουνίου του 2012, δηλαδή 11% λιγότερο (το 1/3 σχεδόν της δύναμης τους) μέσα σε δύο μόνο χρόνια!

• Αλλά είναι λογικό γιατί δεν ενοχλήθηκε καθόλου ο κ. Σαμαράς με το αποτέλεσμα αυτό. Είναι γνωστή η πολιτική συγγένεια που έχει τόσο ο ίδιος, όσο και πρωτοκλασάτοι συνεργάτες του, καθώς και βουλευτές και υπουργοί του, με την νεοναζιστική Χρυσή Αυγή. Οι αποκαλύψεις Μπαλτάκου ήταν η «κορυφή του παγόβουνου». Λίγες μέρες μετά, ο προφυλακισμένος βουλευτής της ΧΑ Χρήστος Παππάς, από το βήμα της βουλής, ανέφερε ότι ο πρώην (πλέον) υπουργός υγείας Άδωνις Γεωργιάδης, του είπε ότι «Εμείς οι δυο πρέπει να τα πούμε. Εσύ είσαι λογικός» και ότι «Προτιμώ ο γιος μου στα 16 του να είναι χρυσαυγίτης παρά ΣΥΡΙΖΑΙΟΣ και Αριστερός»! Ενώ, την ίδια μέρα, ο επίσης προφυλακισμένος αρχηγός της ΧΑ ανέφερε ότι στα κινητά του τηλέφωνα, υπήρχαν πολλές κλήσεις από τον Κ. Μουρούτη (στενό σύμβουλο του κ. Σαμαρά) και οι αρχές που τα εξέτασαν τις απέκρυψαν από τα ΜΜΕ. Ο κ. Μουρούτης αρκέστηκε να απαντήσει ότι δεν έχει δει ποτέ απο κόντα τον κ. Μιχαλολιάκο – μάλλον «δεν κατάλαβε» ότι κανείς δεν είπε για συνάντηση μεταξύ τους, αλλά για τηλεφωνικές επαφές!

• Στον τελευταίο ανασχηματισμό, υπήρξε και η νέα υπουργοποίηση του πρώην κοινοβουλευτικού εκπροσώπου της ΝΔ, κ. Μάκη Βορίδη, ο οποίος ανέλαβε νέος υπουργός υγείας, με την στήριξη και του ΠΑΣΟΚ που δεν προέβαλλε καμία αντίρρηση. Το κόμμα αυτό, που κάποτε στήριζε για υπουργό υγείας τον Γ. Γεννηματά, τώρα στηρίζει, χωρίς κανέναν ενδοιασμό, τον κ. Βορίδη, πρώην γραμματέα της νεολαίας ΕΠΕΝ (κόμμα που είχε ιδρύσει ο αρχιχουντικός Γ. Παπαδόπουλος μέσα από τη φυλακή), ο οποίος μάλιστα είχε αντικαστήσει στην θέση αυτή τον παραιτηθέντα Νίκο Μιχαλολιάκο (σημερινό αρχηγό της ΧΑ)! Ενώ αξίζει να αναφερθεί και η «δημοκρατική του δράση», που αποδεικνύεται με τις γνωστές φωτογραφίες του, που τον δείχνουν να κυκλοφορεί με τσεκούρι στα εξάρχεια, κυνηγώντας αριστερούς και αναρχικούς (όπως και ο ίδιος έχει δηλώσει)! Όλα αυτά δεν τα έχει αποκυρήξει ποτέ ο κ. Βορίδης, όμως δεν στάθηκαν εμπόδιο στην υπουργοποίηση του.

• Παρ' όλο το απαισιόδοξο πολιτικό κλίμα σε Ελλάδα και Ευρώπη, οι υγιείς δημοκρατικές προοδευτικές δυνάμεις υπάρχουν ακόμα. Τελευταίο δυναμικό παράδειγμα, το αντιβασιλικό κίνημα των τελευταίων ημερών στην Ισπανία, που ξεκίνησε με την παραίτηση του βασιλιά Χουάν Κάρλος ώστε να τον διαδεχθεί ο γιός του. Οι δημοκρατικοί Ισπανοί πολίτες βγήκαν στους δρόμους, κρατώντας σημαίες της δημοκρατικής Ισπανίας (1931-1939) και απαιτώντας δημοψήφισμα για κατάργηση της βασιλείας. Δυστυχώς, τα δυο μεγαλύτερα κόμματα της χώρας δηλώνουν ακόμα πίστη στον ξεπερασμένο και αντιδημοκρατικό θεσμό της βασιλείας. Όμως, ο όγκος και ο παλμός των διαδηλώσεων έδειξε ότι η Ευρώπη δεν ξεχνά τις ιδεολογικές της βάσεις, τον Διαφωτισμό και την Γαλλική Επανάσταση, που πάντα θα δίνουν το σύνθημα για περισσότερη δημοκρατία, περισσότερη ελευθερία και περισσότερη αλληλεγγύη για τους λαούς της.

 

Αναδημοσίευση από την εφημερίδα <<Αρκαδικοί Ορίζοντες>>

Αφήστε τα σχόλια σας

Δημοσίευσε ένα σχόλιο σαν επισκέπτης

0
  • Δεν βρέθηκαν σχόλια