ARKADIKOI ORIZONTES LOGO

4 760x507Του Γιάννη Σοφιανού

Εκδήλωση του Ελληνικού Τμήματος της Ευρωπαϊκής Ενωσης Γυναικών για την Γυναικεία Επιχειρηματικότητα. Από αριστερά η κ. Εύη Τατούλη, η επιχειρηματίας κ. Μαρέβα Γκαμπρόφσκι – Μητσοτάκη, η πρόεδρος της Ε.Ε. Γυναικών κ. Αφροδίτη Μπλέτα και η Επιτετραμμένη της Αμερικανικής πρεσβείας κ. Kate Marie Byrnes.
Στις ΗΠΑ θα βρίσκεται τις επόμενες ημέρες η κ. Εύη Τατούλη, ως αντιπρόεδρος του ελληνικού τμήματος της Ευρωπαϊκής Ενωσης Γυναικών – EUW* (European Union of Women), μαζί με την πρόεδρο της Ενωσης, Margaret Hales, την αντιπρόεδρο, Αφροδίτη Μπλέτα και την επικεφαλής της Επιτροπής Youth Alive, Αλίντα Παπασίνου.

Η επίσκεψη της αντιπροσωπείας της EUW γίνεται στο πλαίσιο της «62nd Session of the Commission on the Status of Women» (Επιτροπή για τη Θέση των Γυναικών – CSW**) στην έδρα του ΟΗΕ, από 12 έως τις 23 Μαρτίου και με την ευκαιρία της παρουσίας της στη Νέα Υόρκη, η κ. Τατούλη, επεσήμανε στον «Ε.Κ.» πως θα έχει επαφές με ομογενείς και ομογενειακούς φορείς.

«Ξεκινώ με αυτό το ταξίδι στις ΗΠΑ τις πρώτες μου επαφές με τους ομογενείς στον τόπο τους μια που στην Αρκαδία έχω σταθερή επαφή και επικοινωνία με όσους συμπατριώτες μου επιστρέφουν η επισκέπτονται τα χωριά καταγωγής τους. Στις επαφές και τις συναντήσεις που θα έχω τις επόμενες ημέρες θα προσπαθήσω να χτίσω μια αμοιβαία έντιμη σχέση επικοινωνίας και ανταλλαγής σκέψεων και φυσικά θα προσφέρω τόσο τις προσωπικές όσο και τις πολιτικές μου δυνατότητες στη διάθεση τους».

Η κ. Εύη Τατούλη είναι κόρη του Πέτρου και της Σοφίας Τατούλη. Εχει ζήσει µεγάλο µέρος της ζωής της στην Αρκαδία, η οποία, όπως υπογραμμίζει «αποτελεί το σηµείο αναφοράς για µένα και την οικογένειά µου...Στο Καστρί Κυνουρίας, ξεκίνησα τη σχολική µου ζωή, όπου έζησα τα παιδικά µου χρόνια, έπαιξα, αλλά είχα και την πρώτη εργασιακή µου εµπειρία στην ταβέρνα του παππού µου Παναγιώτη και της γιαγιάς μου Παρασκευής, της οποίας έχω το όνομα».

«Οι Ελληνες ομογενείς», πρόσθεσε, «αναμφίβολα αποτελούν ένα πολύτιμο κεφάλαιο για την Πατρίδα μας. Είναι οι καλύτεροι πρεσβευτές της χώρας μας στο εξωτερικό. Υπερασπίζονται τα εθνικά μας θέματα, ενώ συνεχίζουν να στηρίζουν την παράδοση και τη γλώσσα μας με περισσότερο ζήλο κάποιες φορές και από εμάς».

«Πώς πιστεύετε μπορούν οι ομογενείς να βοηθήσουν την Ελλάδα καλύτερα αυτή την περίοδο, αλλά και τα επόμενα χρόνια;», ρωτήσαμε την κ. Τατούλη.

«Οι Ελληνες είναι ένας λαός, με διαφορετικές ανάγκες, απόψεις και ιδεολογίες αλλά κοινά συμφέροντα και μια πατρίδα. Ενας λαός που εκτείνεται πέραν των φυσικών συνόρων της πατρίδας μας και που ακόμα και σήμερα καμία διοίκηση της κεντρικής κυβέρνησης δεν έχει καταφέρει να προσφέρει ένα μεγάλο όραμα ομόνοιας και ενσωμάτωσης τους. Η πατρίδα μας βλέπετε δεν περιορίζεται από τα φυσικά της σύνορα αλλά εκτείνεται εκεί που οι ‘πρεσβευτές’ πολίτες της ζουν και προοδεύουν. Η αρχαία ελληνική φιλοσοφία ενέπνευσε την Δημοκρατία και τη αναγέννηση. Με την φιλοσοφία του ξένιου ΔΙΑ υποδεχόμαστε και ενσωματώνουμε στην πατρίδα όλους όσους επιθυμούν να μετέχουν της ελληνικής παιδείας.

»Οφείλουμε λοιπόν αν θέλουμε η πατρίδα μας πάει μπροστά να δώσουμε στους Ελληνες σε όλο τον πλανήτη τη δίοδο διοχέτευσης της αγάπης και της υπεραξίας τους στο φυσικό και πνευματικό Ακαθάριστο Εθνικό Προϊόν με τους ίδιους ή και ακόμα ευκολότερους όρους. Το ερώτημα λοιπόν δεν είναι τι μπορούν να κάνουν οι ομογενείς για την Ελλάδα, αλλά τι μπορούν να κάνουν οι Ελληνες απανταχού γης για την Ελλάδα. Και η απάντηση είναι απλή. Να συμμετέχουν στην πολίτική, οικονομική και κοινωνική πραγματικότητα διαμορφώνοντας το σύγχρονο πατριωτικό σύνολο, διεκδικώντας κανόνες που θα εντάξουν τους Έλληνες σε ένα κοινό όραμα, είτε μένουν εντός φυσικών συνόρων της χώρας, είτε στα πέρατα της γης».

6 760x570

Σε παραδοσιακό γλέντι με ελληνικούς χορούς στη Μεγαλόπολη Αρκαδίας.

Η ίδια είναι μία νέα, δυναμική γυναίκα, νομικός, πολιτευτής της ΝΔ και πολύτεκνη. «Υπάρχει τελικά χρόνος για όλα στην Ελλάδα την κρίσης κ. Τατούλη;».

«Γυναίκες επαγγελματίες, γυναίκες νοικοκυρές, γυναίκες μάνες, γυναίκες φίλοι, γυναίκες σύντροφοι. Ο ρόλος τους πολλαπλός και η ύπαρξη τους ανεκτίμητη. Ο κόσμος μας χρειάζεται περισσότερο από ποτέ τα γυναικεία χαρακτηριστικά, τη δημιουργικότητα, τη φαντασία, το σθένος των γυναικών. Ο κόσμος μας χρειάζεται το μητρικό χάδι. Και ναι υπάρχει χρόνος στην Ελλάδα της κρίσης αυτά τα χαρακτηριστικά να τα εμπνεύσουμε στους συμπατριώτες μας για να δώσουμε ώθηση σε μια νέα θεσμική δημοκρατία. Μια νέα πατρίδα που δεν θα ασχολείται να βρίσκει προβλήματα αλλά λύσεις».

Πολύς ο λόγος για αλλαγές στην Ελλάδα και τη νοοτροπία των Ελλήνων ειδικά εν μέσω κρίσης. «Τι θα άλλαζε η κ. Τατούλη;».

«Η νοοτροπία αφορά μια μακρά και αργή διαδικασία που είναι κοινωνικό αποτέλεσμα και δεν επιτυγχάνεται μέσα από μια διαδικασία επιβολής απόψεων, ιδεολογιών ή ιδεοληψιών. Για να αλλάξει η νοοτροπία πρέπει να αλλάξουν οι κοινωνικές συνθήκες. Και αυτό είναι κάτι πολύ βαθιά πολιτικό. Θα μοιραστώ μαζί σας μερικές σκέψεις που ωστόσο χρειάζονται πολύ επεξεργασία και πολιτική ζύμωση.

»Πιστεύω ότι οφείλουμε με την ενσωμάτωση της τεχνολογίας να διαμορφωθούν σε διαφορετική βάση οι κοινότητες των Ελλήνων στης διασποράς. Να διαμορφώσουμε από κοινού με την ομογένεια μια μεταρρύθμιση που θα μετατρέψει το Brain drain σε Brain gain μέσα από δομές σαν αυτές που δημιούργησε ο Καλλικράτης στην πατρίδα μας.

»Να δημιουργήσουμε δομές μέσα από τις οποίες οι Ελληνες της διασποράς θα προσφέρουν διοχετεύοντας την αξία τους με όρους πολλαπλασιαστικούς για την πατρίδα και όχι μέσα από ψηλικατζιδικες αποσπασματικές και φόρο-ληστρικές επιθέσεις στην υπεραξίας τους. Εχουμε ανάγκη από μια ιδεολογία που συνδέει τους Ελληνες απανταχού της γης με όρους μόχλευσης της υπεραξίας τους και όχι άδικης αναδιανομής του πλούτου».

*EUW: Είναι ο μεγαλύτερος πολιτικός φορέας γυναικών στην Ευρώπη, με μέλη οργανώσεις από 17 χώρες. Η EUW έχει συμβουλευτικό χαρακτήρα στο Συμβούλιο της Ευρώπης και στο Οικονομικό και Κοινωνικό Συμβούλιο των Ηνωμένων Εθνών (ECOSOC).

Συμβάλλει, επίσης, στο έργο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου μέσω και των εθνικών βουλευτών του τμήματος Γυναικών του ΕΛΚ με το οποίο συνεργάζεται στενά και έχουν δημιουργήσει μαζί την «Ομοσπονδία Γυναικών Ευρώπης -EWA».

Φέτος στο πλαίσιο της 62ης Συνόδου της Επιτροπής οι γυναίκες των Ηνωμένων Εθνών συνέλεξαν μια συνεδρίαση της ομάδας εμπειρογνωμόνων για το θέμα προτεραιότητας «Προκλήσεις και ευκαιρίες για ισότητα των φύλων και ενδυνάμωση γυναικών και κοριτσιών της Περιφέρειας».

«Εχοντας διαρκή σχέση με την Αρκαδία σε όλη μου τη ζωή και ιδιαίτερα από το 2015 που υπήρξα υποψήφια βουλευτής με την ΝΔ έχω πλήρη αντίληψη τόσο για τα προβλήματα της Περιφέρειας όσο και για τις προοπτικές που υπάρχουν. Θα προσπαθήσω λοιπόν να μεταφέρω την εμπειρία μου από την Αρκαδία και τις πρωτοβουλίες πολιτών και ιδιαίτερα γυναικών, και να περιγράψω τις λύσεις που εμείς βρήκαμε για φέρουμε εις πέρας αποτελέσματα», εξήγησε η κ. Τατούλη στον «Ε.Κ.».

5Η ελληνική ομάδα των γυναικών που εκλέχτηκαν στις Επιτροπές της EUW στο τσέχικο κοινοβούλιο στην Πράγα.

**CSW: Ο κύριος παγκόσμιος διακυβερνητικός φορέας που ασχολείται αποκλειστικά με την προώθηση της ισότητας των φύλων και την ενδυνάμωση των γυναικών. Πρόκειται για μία επιτροπή του Οικονομικού και Κοινωνικού Συμβουλίου (ECOSOC) η οποία ιδρύθηκε με το ψήφισμα 11 (II) του Συμβουλίου της 21ης Ιουνίου 1946.

Οπως είπε η κ. Τατούλη «το CSW έχει καθοριστική σημασία για την προώθηση των δικαιωμάτων των γυναικών, την τεκμηρίωση της πραγματικότητας της ζωής των γυναικών σε όλο τον κόσμο και τη διαμόρφωση παγκόσμιων προτύπων για την ισότητα των φύλων και την ενδυνάμωση των γυναικών...Είναι λυπηρό ωστόσο ότι πέραν ημών η πατρίδα μας δεν φαίνεται να έχει καμία άλλη επίσημη παρουσία στην Διακυβερνητική αυτή Συνέλευση».

Οι φωτογραφίες είναι ευγενική παραχώρηση της κ. Εύης Τατούλη στον «Ε.Κ.».

Πηγή ΕΘΝΙΚΟΣ ΚΗΡΥΞ

Αφήστε τα σχόλια σας

Δημοσίευσε ένα σχόλιο σαν επισκέπτης

0
  • Δεν βρέθηκαν σχόλια
Κατηγορία: