oxiΟ ακόλουθος Άγγελος Βλάχος προσκομίζει στον Ι. Μεταξά ένα κρυπτογραφικό απ΄ τα Τίρανα, που ανέφερε ότι υπήρχαν Ιταλικές μονάδες σε θέσεις κλειδιά για πιθανή επίθεση. Τότε ο Αντιστράτηγος Πίτσικας είπε: «Κύριε Πρόεδρε! Θα διατάξετε επιτέλους επιστράτευση»;
Και τότε ο Μεταξάς απάντησε στον Πίτσικα: Άκουσε Πίτσικα! Δεν κινδυνεύεις εσύ να σε βγάλει προδότη η Ιστορία, Εγώ κινδυνεύω.
Κι΄ όταν αργότερα απάντησε στο τελεσίγραφο που του μετέφερε ο Ιταλός Πρεσβευτής Γκράτσι «Alors c’ est la Guerre» Λοιπόν έχουμε Πόλεμο!
Τότε, αναφέρει ο Γκράτσι ότι, «μέσα από τα γυαλιά του έβλεπα τα μάτια του να βουρκώνουν».
Μάλιστα κύριοι ο Μεταξάς είπε το ΟΧΙ και όχι ο Λαός, όπως μας παραμυθιάζατε στα φοιτητικά μας χρόνια. Το ΟΧΙ το είπε και το 62% του Λαού στο δημοψήφισμα και εσείς το κάνατε ΝΑΙ. Ποιος είναι κύριοι ο προδότης; Εξακολουθείτε να ισχυρίζεσθε ότι αποφασίζει ο Λαός;


Την Δευτέρα 28 Οκτωβρίου 1940 η εφημερίδα «Ασύρματος» αναγγέλλει την κήρυξη του Πολέμου από την Ιταλία, και πάνω από τον τίτλο της εφημερίδας αποκαλύπτεται η ταυτότητα του εχθρού: «Τους γνωρίζωμεν καλά! Είναι οι δειλοί δολοφόνοι της Τήνου»
Για πρώτη φορά μετά το 15/Αύγουστο του ΄40 ανακοινώνεται επίσημα στους Έλληνες ότι οι Ιταλοί τορπίλισαν το «ΕΛΛΗ» στην Τήνο.
Και οι Ιταλοί στις 28 Οκτωβρίου ενήργησαν με δόλο γιατί εισέβαλαν στις 5:30 το πρωί μισή ώρα δηλαδή πριν εκπνεύσει το τελεσίγραφο.
Η αφορμή δε κήρυξης του Πολέμου θεωρείται όπως αναφέρει η εφημερίδα τα «Αθηναϊκά Νέα» «ΑΙΤΗΣΙΣ ΕΚΧΩΡΗΣΕΩΣ ΕΘΝΙΚΩΝ ΜΑΣ ΕΔΑΦΩΝ». Και εσείς κύριοι της σύγχρονης Ελλάδας εκχωρήσατε Γην και Ύδωρ και τρωγόσαστε αν «ο οργανισμός – ταμείο» που θα περιέχει τα Ελληνικά περιουσιακά στοιχεία θα εδρεύει στο Λουξεμβούργο ή στην Ελλάδα. Δεν πάει να εδρεύει και στην Ουγκάντα; Εμάς τον λαό τι μας νοιάζει; Δεν είναι θέμα Γεωγραφικού προσδιορισμού. Είναι θέμα ουσίας. Τι θα περιέχει. Αυτό μας ενδιαφέρει.
Για πρώτη φορά στην εφημερίδα της εποχής «Ελληνικόν Μέλλον» διαβάζουμε το «ΟΧΙ» σε άρθρο του Κ.Π. Ευστρατίου. Το «ΟΧΙ» που έγινε συνώνυμο του έπους του ΄40. (30-10-1940).
Πρέπει να αναφέρουμε ότι ενώ ο Ελληνικός Στρατός προελαύνει νικηφόρος, το Ιερό Ίδρυμα «Μεγαλόχαρη της Τήνου» προσφέρει όλα τα αφιερώματά του στον Αγώνα ακόμη κι΄ εκείνα που δωρίσθηκαν υπό τον όρο μη εκποιήσεως.
Η «πληγωμένη» Παναγία της Τήνου βοηθά και με αυτόν ακόμη τον τρόπο τον Ελληνικό Αγώνα.
Οι καμπάνες χτυπούσαν χαρούμενα κάθε φορά που οι Έλληνες καταλάμβαναν την Κορυτσά, την Κλεισούρα, την Πρεμετή, την Ερσέκα, τους Αγίου Σαράντα, το Αργυρόκαστρο.
Πρέπει όμως να πούμε ότι όταν πάρθηκε το Αργυρόκαστρο, η πρωτεύουσα της Β. Ηπείρου, ήταν η τρίτη φορά μέσα σε λιγότερο από 30 χρόνια που οι Έλληνες εισήλθαν ελευθερωτές. Το 1913 το 1914 και το 1940 – 1941.
Υπάρχει και δεύτερο ΟΧΙ αυτό που ειπώθηκε κατά της Γερμανίας τα ξημερώματα της Κυριακής 6 Απριλίου του 1941 από τον Πρωθυπουργό Αλέξανδρο Κορυζή, ο οποίος στις 18 Απριλίου αυτοκτονεί δηλώνοντας νωρίτερα ότι απέτυχε στο έργο του, γιατί παρά τις αντιρρήσεις της Αθήνας βρέθηκε και πάλι κάποιος «εφιάλτης» να συνθηκολογήσει ο Γ. Τσολάκογλου. (εδώ μπορείτε να κάνετε παραλληλισμούς).
Φωνή βοώντος εν τη ερήμω
+ Αικατερίνα Μοναχή
Ιερά Μονή Αγίου Νικολάου
Καλτεζών
Τηλ: 27910 23535
Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

Αφήστε τα σχόλια σας

Δημοσίευσε ένα σχόλιο σαν επισκέπτης

0
  • Δεν βρέθηκαν σχόλια
Κατηγορία: