Το υγιές πέος δεν είναι απλώς ένα πέος με καλή στυτική λειτουργία. Ποια είναι όμως τα πιο συχνά εμφανιζόμενα προβλήματα που πλήττουν την υγεία του πέους και ποιες είναι οι στρατηγικές που την προάγουν;

Το υγιές πέος αποτελεί σημαντική συνιστώσα της γενικής ανδρικής υγείας και ο χαρακτηρισμός υγιές δεν περιορίζεται στην ικανότητα του πέους για στύση, εκσπερμάτιση κι αναπαραγωγή. Τα προβλήματα στο συγκεκριμένο όργανο μπορεί να αποτελούν ένδειξη ενός υποκείμενου προβλήματος υγείας. Παράλληλα, τα εν λόγω προβλήματα μπορεί να επηρεάσουν γενικότερα τη ζωή ενός ατόμου, προκαλώντας στρες, προβλήματα στη σχέση, ακόμα και στην αυτοπεποίθηση. Είναι σημαντικό, λοιπόν, ο άνδρας να γνωρίζει τα σημεία και τα συμπτώματα των προβλημάτων αυτών, έτσι ώστε να μπορεί να περιφρουρήσει την υγεία του πέους του.

Το άρθρο επιμελήθηκε ο Π. Δρέττας, Χειρουργός, Ουρολόγος-Ανδρολόγος, Δ/ντής του Ανδρολογικού Ινστιτούτου Αθηνών.

Οι παράγοντες που μπορούν να επηρεάσουν την υγεία του πέους είναι:

• το μη ασφαλές σεξ, το οποίο μπορεί να οδηγήσει στη μετάδοση κάποιου σεξουαλικώς μεταδιδόμενου νοσήματος

• οι πρακτικές που περιλαμβάνουν έντονες, απότομες κινήσεις και στάσεις που συχνά δοκιμάζουν τα όρια του σώματος, μπορεί να οδηγήσουν σε τραυματισμό ή και κάταγμα πέους

• τα καρδιαγγειακά νοσήματα και ο διαβήτης περιορίζουν τη ροή του αίματος και σκληραίνουν τα τοιχώματα των αρτηριών, με αποτέλεσμα να οδηγούν πιθανόν σε στυτική δυσλειτουργία

• κάποια φάρμακα και θεραπείες μπορεί επίσης να επηρεάσουν την υγεία του πέους. Για παράδειγμα, η παρατεταμένη χρήση αντιβιοτικών αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης μιας μυκητιασικής λοίμωξης, ενώ παράλληλα η ριζική προστατεκτομή για την αντιμετώπιση του προστατικού καρκίνου μπορεί να προκαλέσει ουρική ακράτεια και στυτική δυσλειτουργία

• το κάπνισμα διπλασιάζει τον κίνδυνο εμφάνισης στυτικής δυσλειτουργίας

• οι διαταραχές στα επίπεδα των ορμονών, όπως είναι η ανεπάρκεια της τεστοστερόνης ή η αυξημένη προλακτίνη, μπορεί να προκαλέσουν στυτική δυσλειτουργία

• ψυχολογικά προβλήματα, όπως είναι η κατάθλιψη, μπορεί να προκαλέσουν μείωση της libido. Ταυτόχρονα, τα προβλήματα στη στύση μπορεί να επιφέρουν με τη σειρά τους άγχος και κατάθλιψη. Παράλληλα, ένα ψυχικό τραύμα που μπορεί να σχετίζεται για παράδειγμα με ιστορικό παιδικής κακοποίησης καθώς και το αίσθημα ενοχής μπορεί να οδηγήσουν σε πόνο σχετιζόμενο με τη σεξουαλική επαφή.

• νευρολογικές καταστάσεις, όπως είναι το εγκεφαλικό επεισόδιο, οι τραυματισμοί στην πλάτη και το νωτιαίο μυελό, η σκλήρυνση κατά πλάκας και η άνοια μπορεί να επηρεάσουν τη μετάδοση των νευρικών ερεθισμάτων από τον εγκέφαλο στο πέος, προκαλώντας στυτική δυσλειτουργία

• η αύξηση της ηλικίας συνοδεύεται από μια φυσιολογική μείωση της τεστοστερόνης - αυτό μπορεί να οδηγήσει σε μείωση του σεξουαλικού ενδιαφέροντος, στην ανάγκη μεγαλύτερης διέγερσης για την επίτευξη και διατήρηση της στύσης, σε μια λιγότερο δυναμική εκσπερμάτιση, καθώς και στην αύξηση του απαραίτητου χρόνου για την επίτευξη στύσης έπειτα από εκσπερμάτιση

• Το piercing, το τρύπημα του πέους για λόγους αισθητικής και καλλωπισμού, μπορεί να προκαλέσει δερματικές μολύνσεις και παρατεταμένες στύσεις.

Τα πιο συχνά προβλήματα είναι:

• Προβλήματα στη στύση ή την εκσπερμάτιση. Τα προβλήματα στη στύση μπορεί να περιλαμβάνουν τη στυτική δυσλειτουργία, όταν η επίτευξη και η διατήρηση στύσης ικανοποιητικής για συνουσία δεν είναι δυνατή, και τον πριαπισμό, κατάσταση κατά την οποία η στύση επιμένει, είναι συνήθως επώδυνη και δεν προκαλείται από σεξουαλικό ερεθισμό ή διέγερση. Τα προβλήματα στην εκσπερμάτιση μπορεί να περιλαμβάνουν την ανεσταλμένη εκσπερμάτιση, όταν ο άνδρας δεν μπορεί να εκσπερματίσει, την καθυστέρηση στην εκσπερμάτιση, την πρόωρη εκσπερμάτιση και την παλίνδρομη εκσπερμάτιση, όταν το σπέρμα, αντί να εξέρχεται από την ουρήθρα, εισέρχεται στην ουροδόχο κύστη.

• Σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα. Η μετάδοση λοιμώξεων μέσω της σεξουαλικής επαφής μπορεί να προσβάλει το πέος, προκαλώντας κονδυλώματα, χλαμύδια, γονόρροια, σύφιλη και έρπη των γεννητικών οργάνων. Τα πιο συχνά συμπτώματα είναι η επώδυνη ούρηση, οι εκκρίσεις από το πέος και η εμφάνιση ελκών ή φλυκταινών στο πέος ή τη γενετήσια περιοχή.

• Προβλήματα με την ακροποσθία. Όταν η ακροποσθία ενός μη περιτομημένου πέους είναι πολύ στενή και δεν ολισθαίνει, ώστε να αποκαλύψει τη βάλανο, πρόκειται για μια κατάσταση που ονομάζεται φίμωση. Η παραφίμωση συμβαίνει όταν η ακροποσθία δεν μπορεί να επιστρέψει στη φυσιολογική της θέση μετά την ολίσθησή της πίσω από τη βάλανο.

• Άλλα νοσήματα και καταστάσεις. Μια μυκητιασική λοίμωξη μπορεί να προκαλέσει ερυθρότητα και λευκό επίχρισμα στο πέος. Η φλεγμονή της βαλάνου μπορεί να προκαλέσει πόνο και εκκρίσεις από το πέος. Η νόσος Peyronie είναι μια χρόνια κατάσταση που περιλαμβάνει την ανάπτυξη ουλώδους ιστού στους ιστούς του εσωτερικού του πέους, με αποτέλεσμα τη στροφή του πέους ή την επώδυνη στύση.

Ο καρκίνος του πέους, ο οποίος μπορεί να ξεκινήσει ως φλύκταινα στην περιοχή της ακροποσθίας, της βαλάνου ή του σώματος του πέους κι έπειτα να εξελιχθεί σε ένα μόρφωμα που μοιάζει με κονδύλωμα κι εκκρίνει πυώδες υγρό, είναι ένα αρκετά σπάνιο πρόβλημα.

Ο άνδρας θα πρέπει να συμβουλευτεί τον ιατρό του, εάν έχει:

• μώλωπες στο πέος • αλλαγές στον τρόπο εκσπερμάτισης • αιμορραγία κατά τη διάρκεια της ούρησης ή της εκσπερμάτισης • κονδυλώματα, εξογκώματα, έλκη ή εξανθήματα στο πέος ή τη γενετήσια περιοχή • μια σοβαρή στροφή ή κάμψη του πέους, που προκαλεί πόνο και σχετίζεται με τη σεξουαλική δραστηριότητα • ένα αίσθημα καύσου κατά την ούρηση • εκκρίσεις από το πέος • δυνατό πόνο έπειτα από τραυματισμό του πέους.

Είναι πολύ σημαντικό ο άνδρας να προβεί στις απαραίτητες ενέργειες, ώστε να περιφρουρήσει την υγεία του πέους του και όχι μόνο. Κατ' αρχάς, η βασική προτεραιότητα πρέπει να είναι η ασφαλής σεξουαλική επαφή. Η επιλογή δηλαδή της χρήσης προφυλακτικού ή της διατήρησης μιας μονογαμικής σχέσης με έναν σύντροφο που δεν έχει μολυνθεί από κάποιο σεξουαλικώς μεταδιδόμενο νόσημα.

Αν ένας άνδρας είναι μικρότερος από 26, μπορεί να κάνει το εμβόλιο για τον ιό των ανθρώπινων θηλωμάτων, το οποίο είναι πλέον διαθέσιμο και για τους άνδρες και θα βοηθήσει επίσης στην πρόληψη εμφάνισης κονδυλωμάτων στα γεννητικά όργανα. Παράλληλα, η συστηματική φυσική άσκηση μέτριας έντασης μπορεί να μειώσει σημαντικά τον κίνδυνο εμφάνισης στυτικής δυσλειτουργίας. Σημαντική πολύ είναι και η ατομική υγιεινή. Ιδιαίτερα οι άνδρες που δεν έχουν κάνει περιτομή, πρέπει να πλένουν την περιοχή κάτω από την ακροποσθία τακτικά με νερό και σαπούνι.

Οι άνδρες που λαμβάνουν κάποια αγωγή θα πρέπει να συζητούν με τους ιατρούς τους τις πιθανές παρενέργειες των φαρμάκων. Είναι σημαντικό επίσης να ζητούν τη βοήθεια ειδικού, όταν αντιμετωπίζουν προβλήματα αναφορικά με την ψυχική τους υγεία, όπως είναι η κατάθλιψη και οι αγχώδεις διαταραχές.

Η υιοθέτηση ενός υγιεινού τρόπου ζωής βοηθά τόσο στη σεξουαλική όσο και στη γενική υγεία. Η διακοπή του καπνίσματος μπορεί να βελτιώσει τη στυτική λειτουργία, ενώ η ελεγχόμενη κατανάλωση αλκοόλ και η διακοπή της χρήσης ουσιών μειώνουν τον κίνδυνο επικίνδυνων σεξουαλικών συμπεριφορών και πρακτικών. Τέλος, η συχνή σεξουαλική δραστηριότητα μπορεί να βοηθήσει τη διατήρηση της στυτικής λειτουργίας.

Αν και υπάρχουν προβλήματα που δεν μπορούν να προληφθούν, είναι σημαντικό ο άνδρας να εξετάζει τακτικά το πέος του, ώστε να μπορεί να εντοπίσει άμεσα τυχόν αλλαγές. Ο συστηματικός έλεγχος στον ειδικό είναι απαραίτητος, έτσι ώστε, εάν υπάρχει κάποιο πρόβλημα, να διαγνωστεί έγκαιρα. Αν και κάποιες φορές η συζήτηση αυτών των προβλημάτων με τον ιατρό μπορεί να προκαλέσει ντροπή και αμηχανία, έχει σαφέστατη προτεραιότητα ο άνδρας να αναλάβει την ευθύνη της υγείας του.

boro.gr

Αφήστε τα σχόλια σας

Δημοσίευσε ένα σχόλιο σαν επισκέπτης

0
  • Δεν βρέθηκαν σχόλια
Κατηγορία: