vlasis
Του Κώστα Βλάση,
Επίκουρου Καθηγητή Ιατρικής Σχολής Αθηνών
Στον «Πρωταγόρα» του Πλάτωνος και, πιο συγκεκριμένα, στο μύθο του Προμηθέα πληροφορούμεθα ότι ο Δίας, φοβούμενος μήπως το ανθρώπινο γένος αυτοκαταστραφεί, στέλνει τον Ερμή να δώσει σε όλους τους ανθρώπους την Αιδώ και την Δίκη, τα δύο στοιχεία που αποτελούν την βάση της πολιτικής οργάνωσης. Μυθολογικά, λοιπόν, και θεωρητικά το περί δικαίου και ηθικής αίσθημα είναι κοινό σε όλους, το νιώθουν και το αντιλαμβάνονται οι πάντες – άσχετα από το αν το σέβονται και το επιδεικνύουν στον καθημερινό βίο και στην κοινωνική συμπεριφορά τους.
Θεωρώ ότι και η Αιδώς και η Δίκη ουδέποτε πλεόναζαν στην ελληνική κοινωνία – και σε κάθε κοινωνία ίσως. Η έλλειψή τους, η παραβίαση των κανόνων που αυτές επιβάλλουν, είναι εμφανής και τα αποτελέσματα ορατά, τα βιώνουμε καθημερινά με τραγικό τρόπο ΟΛΟΙ, άλλος περισσότερο, άλλος λιγότερο, άλλος έτσι και άλλος αλλιώς, ανεξάρτητα από κοινωνική, οικονομική, επαγγελματική ή άλλη θέση. Η ζωή στη χώρα μας δεν είναι μόνο ή απλώς δύσκολη – τείνει να καταστεί άχαρη, ζοφερή, αγέλαστη και επικίνδυνη για όλους τους πολίτες και για όλες τις ηλικίες....


Για τη κατάσταση αυτή, για την κατάντια μιας κοινωνίας που μόλις προ ολίγων ετών (φαινόταν ότι) έσφυζε από υγεία, ζωντάνια και αισιοδοξία, ευθύνεται, ασφαλώς και πρωτίστως, η πολιτική ηγεσία, όμως και οι πολίτες (δεν χαϊδεύουμε αφτιά...) έχουν μερίδιο ευθύνης: αυτοί εκλέγουν, αυτοί ορίζουν, αναθέτουν και, σε κάθε περίπτωση, ελέγχουν και έχουν τον τελευταίο λόγο. Πώς αλλοιώς;
Και τώρα; Τώρα που «πέσαμε σε πέσιμο πρωτάκουστο», τώρα που ΛΑΪΚΙΣΜΟΣ και ΑΚΡΑ κυριαρχούν και θεριεύουν και απειλούν να καταφέρουν το τελειωτικό χτύπημα, να σβήσουν την όποια αισιόδοξη προοπτική, να σκοτώσουν ακόμη και την ελπίδα, δεν απομένει παρά να ξεσηκωθούμε οι ΠΟΛΛΟΙ, να σκεφτούμε, να δράσουμε, να επιβάλουμε την ΛΥΣΗ. Για την λύση αυτή, για το κόψιμο του γόρδιου δεσμού που έχει ακινητοποιήσει την χώρα, πρέπει – κατά την ταπεινή μας γνώμη – να συντρέχουν οι παρακάτω προϋποθέσεις:
• Ανατροπή και εξαφάνιση σάπιων ή απαρχαιωμένων Δομών, διατήρηση ή δημιουργία μόνο των απαραίτητων για την λειτουργία του κράτους και την ευημερία της κοινωνίας. Στον όρο «δομές» περιλαμβάνονται, ασφαλώς, και τα κόμματα, τα οποία βέβαια είναι εκ των ων ουκ άνευ για μια δημοκρατία, έχουν όμως και βαρύτατες ευθύνες για την σημερινή οικτρή κατάσταση της χώρας. Αυτά πρώτα οφείλουν να αλλάξουν πολλά στην οργάνωση, λειτουργία και φιλοσοφία τους.
• Σεβασμός απόλυτος και προστασία των Μειοψηφιών, οποιουδήποτε περιεχομένου και χώρου, χωρίς όμως να τους επιτρέπεται να αποφασίζουν και να επιβάλλουν εν ονόματι και εις βάρος των πολλών.
• Συνεργασίες των γενεών, συνεργασία ωρίμων και νέων, νέων όχι μόνο στην ηλικία αλλά, προπαντός, σε νοοτροπία, σε ιδέες, σε πρακτικές, σε ήθος. Έτσι θα συγκροτηθεί μια ικανή πολιτική δύναμη, ικανή να συναγείρει τον λαό και να κινητοποιήσει το έθνος.
• Συγκεκριμένη, κατανοητή και εφικτή ΠΡΟΤΑΣΗ προς τους πολίτες, πρόταση που θα εμπεριέχει την λύση του σύνθετου (πολιτικού, οικονομικού, κοινωνικού, ηθικού ) προβλήματος, το οποίο χρόνια τώρα και όχι μόνο την τελευταία πενταετία ταλανίζει τον τόπο μας και καθηλώνει υγιείς δυνάμεις. Λύση ορατή, με συγκεκριμένα «βήματα» και συγκεκριμένες υποχρεώσεις – για τις κρατικές υπηρεσίες, για τα κόμματα, για τους πολίτες.
• Αυτοί οι τελευταίοι, οι πολίτες, με την ψήφο τους και την άγρυπνη παρακολούθηση της πολιτικής ζωής, μπορούν και έχουν συμφέρον και ανάγκη να εξαφανίσουν την οικογενειοκρατία, την κομματοκρατία, την κλεπτοκρατία, τον λαϊκισμό και την αναξιοκρατία και άλλα θλιβερά, για τα οποία όλοι μιλούν, όλοι καταδικάζουν, λίγοι όμως ή ελάχιστοι τα πολεμούν αποφασιστικά και ανυποχώρητα.

Η ΠΟΛΙΤΙΚΗ είναι ανάγκη και προϋπόθεση για την ύπαρξη μιας δημοκρατικής κοινωνίας. Στο πεδίο της όμως πρέπει να αγωνίζονται και να συνεισφέρουν όλοι, ει δυνατόν, σίγουρα οι πολλοί – και οι (κάθε φορά) εκλεκτοί των πολλών να ηγούνται και να παραδειγματίζουν. Με την Δίκη και την Αιδώ οδηγούς τους – όχι με την αναισχυντία και την υποκρισία που πολλοί των ταγών (!) μας αποκαλύπτουν και εύλογα δέχονται τον λίθο του κοινωνικού αναθέματος.....

Αφήστε τα σχόλια σας

Δημοσίευσε ένα σχόλιο σαν επισκέπτης

0
  • Δεν βρέθηκαν σχόλια
Κατηγορία: