Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες και μετά από την αυτοψία των μηχανικών του Δήμου διαπιστώθηκε ότι στην Τοπική Κοινότητα Ζυγοβιστίου, έχει γίνει κατάρρευση του μανδρότοιχου του νεκροταφείου, με αποτέλεσμα να έχουν προκληθεί

xrisovitsiσοβαρές ζημιές στα μνήματα, μήκους περίπου 33 μέτρων.

 

Στο χώρο είχε πραγματοποιηθεί μία πρώτη αυτοψία το Σεπτέμβριο του 2013 στην οποία είχε διαπιστωθεί ο κίνδυνος κατάρρευσης της μάνδρας λόγω της κακοτεχνίας της προσθήκης καθ' ύψος σε όλο το μήκος της. Είχε επιπλέον παρατηρηθεί κλίση του μανδρότοιχου και κατασκευαστικές αστοχίες λόγω της προσθήκης, δίχως την απαραίτητη επεξεργασία.

 

Ο Δήμος Γορτυνίας, με έγγραφο ζήτησε να κηρυχθεί ο Δήμος σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης και συμπεριέλαβε το έργο «Αποκατάσταση καταρρεόντων τοιχίων αντιστήριξης» στη Δ.Ε.Δημητσάνας (Τ.Κ.Παναγιάς και Τ.Κ.Ζυγοβιστίου).

Το Τμήμα Σχεδιασμού, Πρόληψης και Αντιμετώπισης Φυσικών Καταστροφών της Δ/νσης Σχεδιασμού και Αντιμετώπισης Έκτακτων Αναγκών απάντησε αρνητικά στο παραπάνω αίτημα.


Τις τελευταίες ημέρες του Ιανουαρίου, μετά από βροχοπτώσεις που επικράτησαν σε όλη την περιοχή του Δήμου, η μάνδρα κατέρρευσε. Mετά από εντολή του Δημάρχου Γορτυνίας, πραγματοποιήθηκε αυτοψία, παρουσία και του Προέδρου της Τ.Κ. Ζυγοβιστίου και διαπιστώθηκε ότι η πτώση οφείλεται τόσο στην καθίζηση του εδάφους του ευρύτερου χώρου, όσο και στην επιβάρυνσή της από την κακοτεχνία προηγούμενων ετών, καθώς στον ήδη υπάρχοντα μανδρότοιχο είχε γίνει προσθήκη νέου τμήματος ύψους περίπου 1 μέτρου. Η νέα προσθήκη έγινε δίχως να προηγηθεί καμία μελέτη ώστε να αποσαφηνιστεί αν η μάνδρα και το έδαφος μπορούν να αντέξουν επιπλέον φορτία. Η παραπάνω κακοτεχνία, σε συνδυασμό με τις έντονες βροχοπτώσεις τον τελευταίο μήνα, επιβάρυναν τη μάνδρα με αποτέλεσμα να μειωθεί η αντοχή της και να οδηγήσει στην κατάρρευσή της. Η κατάσταση του εδάφους κρίνεται κρίσιμη καθώς χρειάζεται άμεση γεωλογική – γεωτεχνική μελέτη που θα αποφανθεί για το αν το έδαφος του νεκροταφείου είναι κατάλληλο για να δεχθεί οποιαδήποτε κατασκευή και αν είναι σταθερό σε βάθος χρόνου. 

 

 

Αφήστε τα σχόλια σας

Δημοσίευσε ένα σχόλιο σαν επισκέπτης

0
  • Δεν βρέθηκαν σχόλια
Κατηγορία: