Η χημική ουσία δισφαινόλη Α απαγορεύεται από το 2011 στα μπιμπερό. Επιτρέπεται όμως ακόμη στα κοσερβοκούτια ή στα σφραγίσματα.

KINDINOSΗ Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων «EFSA» ανακοίνωσε την έναρξη δημόσιας διαβούλευσης σχετικά με το σχέδιο αξιολόγησης της επικινδυνότητας για τη δημόσια υγεία από την έκθεση σε δισφαινόλη Α («BPA»).

 

Η Αρχή (EFSA) έχει αναλάβει το έργο μιας ολοκληρωμένης επισκόπησης της επιστημονικής βιβλιογραφίας και των προηγούμενων εκτιμήσεων της επικινδυνότητας από εμπειρογνώμονες και εξειδικευμένους φορείς για τη δισφαινόλη Α.

 

Όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη καλούνται να υποβάλουν τις παρατηρήσεις τους επί του εγγράφου μέσω της ηλεκτρονικής δημόσιας διαβούλευσης που θα διαρκέσει έως τις 13 Μαρτίου 2014.

 

Ως μέρος της δέσμευσης για διαφάνεια, η «EFSA» θα προχωρήσει στη συνέχεια σε συνάντηση με τα ενδιαφερόμενα μέρη για να συζητήσουν τα αποτελέσματα της διαβούλευσης.

 

Τι είναι και που βρίσκεται όμως η δισφαινόλη Α;

 

Την δισφαινόλη την συναντάμε σε μια σειρά προϊόντων καθημερινής χρήσης, όπως τα CD, το χαρτί αποδείξεων που δίνουν στα καταστήματα, στα κινητά τηλέφωνα ακόμη και στα κράνη των μοτοσικλετιστών.


Η δισφαινόλη Α κατασκευάστηκε για πρώτη φορά το 1930, όταν αναζητούνταν συνθετικά υλικά που θα μπορούσαν να μοιάζουν στα οιστρογόνα, στις γυναικείες φυλικές ορμόνες. Γρήγορα όμως διαπιστώθηκε ότι η δισφαινόλη δεν είχε τη θεραπευτική λειτουργία που αναμενόταν και πως άλλες ουσίες ήταν καταλληλότερες να χρησιμοποιηθούν στη φαρμακευτική.

 

Η δισφαινόλη Α βρήκε όμως εφαρμογή σε άλλους τομείς, όπως στη χημική βιομηχανία, καθώς η συγκεκριμένη ουσία είναι ιδιαίτερα γνωστή για τις για τις καλές μονωτικές ιδιότητές της και για τη δυσκολία με την οποία φλέγεται.

 

 

Έρευνες έχουν αποδείξει ωστόσο ότι η δισφαινόληΑ μπορεί να διαλύεται και να διοχετεύεται στην τροφή. Συναντάται συχνά στα πλαστικά. Η δισφαινόληΑ μπορεί για παράδειγμα να διαλυθεί μέσω βραστού νερού και να εισχωρήσει στις τροφές. Ακόμη και χωρίς να αναπτυχθεί θερμότητα όμως, είναι δυνατόν η ουσία να διαλυθεί.

Αφήστε τα σχόλια σας

Δημοσίευσε ένα σχόλιο σαν επισκέπτης

0
  • Δεν βρέθηκαν σχόλια
Κατηγορία: