Παρακάτω ακολουθούν μερικές αβεβαιότητες των καιρών:

1.                   Τίποτα σταθερό..

Οι κοινωνικές μορφές όπως διαμορφώνονται έχουν μικρό προσδόκιμο επιβίωσης. Οι στρατηγικές σε εθνικό και τοπικό επίπεδο είναι συνεκτικές για μικρό χρονικό διάστημα. Η «αγορά» και ο όγκος πληροφορίας επιβάλλoυν συνεχείς αλλαγές. Ο ίδιος ο πολίτης οφείλει «ευέλικτα» να προσαρμόζεται για να μείνει ζωντανός στο κυνήγι της ζωής.

2.                   Η πολιτική αδυνατεί..

Δεν μπορεί να δίνει αποτελέσματα η πολιτική, δεν μπορεί να αποφασίζει και να δεσμεύει προς κάποια κατεύθυνση και κάποιο σκοπό. Οι πολιτικοί θεσμοί (πχ κόμματα, οργανώσεις) χάνουν τη σχέση με τα προβλήματα των πολιτών. Κάτι άλλο αποφασίζει υπερτοπικά, το οποίο δε φαίνεται, αλλά λειτουργεί (εκ του αποτελέσματος το καταλαβαίνουμε γιατί τότε φαίνεται) με όρους «αγοράς» και ανταγωνισμού.

3.                   Οι πολίτες σε διαρκή ανταγωνισμό..

Οι πολίτες κατακερματίζονται, εξειδικεύουν τα ιδανικά της ζωής τους, χάνουν την κοινή τους πορεία, οπότε προωθείται ένας διαρκής διαχωρισμός-ανταγωνισμός. Έτσι επιβάλλεται η μη-κοινότητα ή μη-συνεργασία και η μη-θυσία των άμεσων κι ατομικών συμφερόντων. Διατηρούνται δίκτυα πολιτών, αδιαφοροποίητα τα οποία καμιά φορά τυχαία έχουν πέραση (βλέπε «αγανακτισμένοι» στην Πλ. Συντάγματος 2010-2011), αλλά συνήθως είναι «αδύναμα» και μη αποφασιστικά στο να αλλάξουν μια ιστορία..

4.                   Διαρκείς διαφοροποιήσεις του χθες με το σήμερα..

Η διαρκής αλλαγή και η μη-κοινότητα διαμορφώνουν διαρκώς νέα δεδομένα. Κάτι που ήταν επιτυχημένο ως «συνταγή» μπορεί σε σύντομο χρονικό διάστημα να είναι ανεπαρκές και «αντιπαραγωγικό». Οι νέες πληροφορίες όπως έρχονται (βοηθά και η ηλεκτρονική «δικτύωση» γι’ αυτό) πάντα θεωρούνται πιο επίκαιρες από τις αμέσως προηγούμενες και δωστου πάλι..

5.                   Η ετοιμότητα και η ευελιξία είναι οι «νέες αρετές»..

Οι κανόνες υπάρχουν (θεσμοί), αλλά συνεπικουρούμενου του σημείου 2 («οι πολιτικοί θεσμοί αδυνατούν»), η συμμόρφωση παύει να θεωρείται αρετή. Χρειάζεται ευελιξία, διαρκής αλλαγή τακτικής για να ωφεληθείς στο σύγχρονο ανταγωνιστικό περιβάλλον.

 

Αυτά τα παραπάνω 5 σημεία είναι μερικά γενικά σημεία των καιρών, μπορεί κανείς να βρει κι άλλα. Τα βρίσκει κανείς στην εργασία του, στην πολιτική, σε όλο το φάσμα της καθημερινότητας. Αυτό που μένει είναι να τα ανταγωνιστούμε ή να τα διασχίσουμε. Μένει να τα αντιμετωπίσουμε, όχι ατομικά, αλλά κυρίως συλλογικά.

Το dataμας θέλει αλλαγή γιατί πάμε για tilt..

 

*Το «tilt» οι παλαιότεροι το γνωρίζουν από τα περίφημα φλιπεράκια, τα οποία εάν κουνούσε κάποιος για 2-3 δευτερόλεπτα, μπλόκαραν σκόπιμα και έχανες τη μπάλα, τότε αναβόσβηνε μια ένδειξη, το λεγόμενο «tilt».

ΔΗΜΗΤΡΗΣ Π. ΜΠΕΡΤΖΕΛΕΤΟΣ

Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, MSc Αντιπρόεδρος Ένωσης Διαιτολόγων-Διατροφολόγων www.bertzeletos.gr

Διεύθυνση: Γρηγορίου Ε' 29, Τρίπολη τηλ: +30 2710232364 κινητό: +30 6977090049

leftprint

Αφήστε τα σχόλια σας

Δημοσίευσε ένα σχόλιο σαν επισκέπτης

0
  • Δεν βρέθηκαν σχόλια