Πολιτισμός

 

LESVOSΑκατάλυτα κοινά και αιώνια στοιχεία (καταγωγής, ενότητας και ομοιότητας) του Αρκαδικού και Αιγαιοπελαγίτικου πολιτισμού.
Με κάθε βεβαιότητα πιστεύουμε ότι τα εξιστορούμενα στο παρόν δημοσίευμα αποτελούν παγκόσμια πρωτοπορία στα δρώμενα της, εν γένει, κοινωνικής ζωής, αναβαθμίζουν την ποιότητα των ανθρωπίνων σχέσεων και συμβάλουν στην άνοδο του πολιτιστικού επιπέδου όλων μας.


Την 21η Σεπτεμβρίου 2014 στο στάδιο «ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΚΟΛΟΚΟΤΡΩΝΗΣ» στην Τρίπολη, που φέρει το όνομα του Αρχιστρατήγου του Ιερού Αγώνα του 1821, διεξήχθη η αθλητική ποδοσφαιρική συνάντηση μεταξύ του «ΑΣΤΕΡΑ ΤΡΙΠΟΛΕΩΣ» και της «Α.Ε.Λ. ΚΑΛΛΟΝΗΣ» για το πρωτάθλημα της «Super League».
Ο εν Αθήναις «ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΚΑΛΛΟΝΙΑΤΩΝ ΑΤΤΙΚΗΣ» και ο «ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ ΦΙΛΑΘΛΩΝ ΤΗΣ Α.Ε.Λ. ΚΑΛΛΟΝΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ» απεφάσισαν να πραγματοποιήσουν κοινή εκδρομή για τον σκοπό αυτό. ΟΜΩΣ με πρωτοβουλία και πρόταση του Υποστρατήγου (Γ) ε.α. Δημητρίου Κουτρουλή (ταμία του Δ.Σ. του Συλλόγου Καλλονιατών) ο οποίος έχει πολλές φορές έχει πραγματοποιήσει προσκυνηματική παρουσία στη Μονή Καλτεζών κατά τον επετειακόν εορτασμόν της 26ης Μαΐου 1821, απεφασίσθη, όπως, οι δύο Σύλλογοι πριν τη μετάβαση στο αθλητικό στάδιο, να επισκεφθούν τιμητικώς την Ιερά Μονή των Καλτεζών, εν συνεχεία δε να γευματίσουν σε κάποιο από τα χωριά μας. επιθυμία τους ήταν να ξεναγηθούν στο Μοναστήρι και να ενημερωθούν για την ιστορία του, προς τον σκοπόν αυτόν δε ετύπωσαν και ενημερωτικό φυλλάδιο.
Πράγματι, την πρωίαν της 21/9/2014 οι εκδρομείς, πενήντα τον αριθμόν, με επικεφαλής τον πρόεδρο του Συλλόγου Καλλονιατών, Σταύρον Ξεν. Βαλτά, μετέβησαν (ακολουθούντες την διαδρομήν του Εθνικού Δρυμού του Αγίου Χριστοφόρου) στην Μονή Καλτεζών, όπου η μοναχή Αικατερίνη ενημέρωσε τους εκδρομείς για την ιστορία της Μονής (την ίδρυσή της, την προσφορά της στην Απελευθέρωση του Γένους, και τους ξενάγησε στους ιστορικούς χώρους της Μονής – Κρυφό Σχολείο, παρεκκλήσιο του Αγίου Κάρπου, χώρος όπου συγκροτήθηκε την 26ην Μαΐου 1821 η πρώτη ελευθέρα Ελληνική Διοικητική Αρχή της αναγεννωμένης Ελλάδος). Το Ηγουμενοσυμβούλιο της Μονής με την καθηγουμένη Βερονίκη, την μοναχή Παναρέτη και την μοναχή Αικατερίνη προσέφεραν ενημερωτικά βιβλία για την ιστορία της Μονής, ο δε Σύλλογος Καλλονιατών προσέφερεν προς την Μονήν Βιβλίον-Λεύκωμα με την ιστορία, τον πολιτισμό και την κοινωνική ζωή της Καλλονής. Επίσης η μοναχή Αικατερίνη ενημέρωσε, ως εξειδικευμένη επιστήμων βοτανολόγος (με συγγραφικό έργο) για τις θεραπευτικές ιδιότητες των βοτάνων, προσέφερε δε και βιβλία ενημερωτικά.
Στην ξενάγηση εβοήθησε και ο Βασίλης Μιχ. Κανατάς, αντιπρόεδρος του Δ.Σ. του «Πατριωτικού Συλλόγου της Ι. Μονής Καλτεζών».
Στους προσκυνητές εκδρομείς προσεφέρθη υπό των μοναχών και το παραδοσιακό φίλεμα, οι οποίοι απεχώρησαν συγκινημένοι, χαρούμενοι και με ψυχική ανάταση.
Στη συνέχεια οι εκδρομείς μετέβησαν στο πλησίον χωριό Πάπαρι όπου γευμάτισαν στην ταβέρνα του Σταύρου Κουρή με υπέροχα εδέσματα και θαυμάσιο Τριπολιτσιώτικο κρασί, μέσα σε ένα υπέροχο φυσικό περιβάλλον, σε φιλική και χαρούμενη ατμόσφαιρα.
Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ.κ. ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ, έχων ενημερωθεί για την παρουσία των Λεσβίων εις το Πάπαρι (χωριό της καταγωγής του) μετά το πέρας των τελετουργικών του υποχρεώσεων, προσήλθεν εις τον χώρον όπου ευρίσκοντο και αφού τους ευλόγησε και ηυχήθη υγείαν και ό,τι καλύτερο για όλους, εγευμάτισε μαζί τους. Όλοι του υπέβαλαν τα σέβη τους και τις ευχαριστίες των για την παρουσία του, η οποία απετέλεσε δεξαμενήν απόδειξης αγάπης και εκτίμησης. Επίσης δε ενδυνάμωσε τον ψυχικόν κόσμον όλων. Η Καλλονή ουδέποτε θα λησμονήσει την ημέραν αυτήν. Ο πρόεδρος του Συλλόγου Καλλονιατών, Σταύρος Ξεν. Βαλτάς, προσέφερεν προς τον Σεβασμιώτατον τόμον Βιβλίον-Λευκώματος στο οποίο εκτίθεται η ιστορία της Καλλονής σε όλες τις εκφάνσεις της ζωής, με πλούσιο φωτογραφικό υλικό.
Όμοια Λευκώματα προσεφέρθησαν και προς τον «ΑΣΤΕΡΑ ΤΡΙΠΟΛΕΩΣ» και προς τους φιλάθλους του, τα οποία παρέδωσαν αντίστοιχα ο Αρκάς Βασίλης Μιχ. Κανατάς και ο Παναγιώτης Τράγος μέλος του Δ.Σ. των φιλάθλων.
Μετά την λήξη της αθλητικής συνάντησης, η οποία διεξήχθη σε άψογο αθλητικό επίπεδο, οι εκδρομείς επέστρεψαν στην Αθήνα. Πρέπει εν προκειμένω να αναφερθούν τα εξής τεκμηριωμένα ιστορικά:
«...Η απαρχή της παρουσίας των Αρκάδων στον νησί της Λέσβου, τοποθετείται στα χρόνια γύρω στα 1700π.Χ. Μία ακόμη ανάμνηση της παρουσίας των Αρκάδων στη Λέσβο που σχετιζόταν με την Αρκαδική πόλη Μακαρία και τον επώνυμο ιδρυτή της Μακαρέα διατηρείται μέχρι σήμερον στην ονομασία Μάκκαρα για μια θέση στα αριστερά του κόλπου της Καλλονής... Η Αρίσβη και η Μήθυμνα ήταν κόρες του Μακαρέα...».
Αυτά γράφει, μεταξύ πολλών άλλων, στο πολυσέλιδο βιβλίο του με τον τίτλο «ΑΡΚΑΔΙΑ ΧΑΙΡΕ» εκδοθέν το έτος 2010, ο συγγραφέας-ιστορικός Μαρίνος Γιάννη Βόμβας, γεννηθείς το έτος 1923 στην Αγία Μαρίνα Λέσβου.
Βασίλης Μιχ. Κανατάς
• Αντιπρόεδρος του Πατριωτικού Συλλόγου της Ι. Μονής Καλτεζών
• Μέλος της «ΕΝΩΣΗΣ ΕΛΛΗΝΩΝ ΛΟΓΟΤΕΧΝΩΝ»
• Μέλος του «ΣΥΝΔΕΣΜΟΥ ΙΣΤΟΡΙΚΩΝ ΣΥΓΓΡΑΦΕΩΝ ΕΛΛΑΔΟΣ»
• Δικηγόρος

 

Αναδημοσίευση από την εφημερίδα ΑΡΚΑΔΙΚΟΙ ΟΡΙΖΟΝΤΕΣ

Αφήστε τα σχόλια σας

Δημοσίευσε ένα σχόλιο σαν επισκέπτης

0
  • Δεν βρέθηκαν σχόλια